Guide: Se kosteksperternes bedste vinterretter

Foto: Stockvault.net
Foto: Stockvault.net

Det kan være svært at leve sundt om vinteren, hvor det kolde vejr indbyder til hygge med velsmagende, men bastant vintermad. Kosteksperterne Irene Brøndum, Majbritt Louring Engell og Birgitte Escherich giver dig her deres bud på, hvilke sunde og velsmagende vinterretter du skal spise til vinter.

For at få det til at smage godt, skal man bare huske at tilsætte æbleeddike og lidt honning
Irene Brøndum, ernæringekspert hos iForm

Se også: Kosteksperter: Vinterkulden får os til at spise mere usundt

• Grøntsagssuppe

Irene Brøndum, ernæringsekspert hos sundhedsmagasinet iForm og klinisk diætist på Herlev Hospital anbefaler suppe og råkost:

-En suppe er rigtig varmende, og en grøntsagsuppe er en god vinterret. Jeg vil fylde en masse rodfrugter i. Man kunne også sagtens lave en lækker råkost.

Smagen må ikke mangle, selvom det er sundt, siger Irene Brøndum:

– For at få det til at smage godt, skal man huske at tilsætte æbleeddike og lidt honning, så kan det blive rigtig lækkert.

Jeg er ikke så fedtforskrækket, så hvis man kan få folk til at spise grønkål ved at komme lidt piskefløde i, gør fløde ikke nogen skade
Birgitte Escherich, direktør for Kostkompagniet

– Fløde er ikke så sundt. Man kan godt bruge det engang imellem, men hvis man topper op med fløde hver dag, får man nok et problem med badevægten. Fremfor at det hele skal være fedt, skal man tænke på at få det syrlige, søde, sure og bitre frem. Frugt- eller vineddike er rigtig gode i mange ting, ligesom citron kan give noget af det sure.

• Græskarsuppe

Direktør for Kostkompagniet og kogebogsforfatter Birgitte Escherich anbefaler græskarsuppe, når du skal lave god og sund vintermad:

-En vinterret kan være en græskarsuppe med forskellige grøntsager. Det kan være løg og finthakket gulerod med porre og en lille smule ristet kød ovenpå.

Fakta om retternes ingredienser

-Grøntsager indeholder vitaminer og mineraler
-Græskar giver dig C-vitaminer, folat og kalium
-Grønkål er fyldt med antioxidanter og B-, C- og K-vitaminer
-Kidneybønner indeholder kostfibre, jern, kalium og B-vitamin
-Skyr er fedtfattigt og rig på mættende protein
-Rodfrugter giver dig masser af kostfibre, som holder sig mæt

• Stuvet grønkål

Flødestuvet grønkål er også et vinterhit hos Birgitte Escherich:

– En vinterret kan være stuvet grønkål. Det kan være flødestuvet grønkål med hjemmelavet pasta, så behøver man heller ikke noget kød til. Man kan fx lave en kartoffel-selleri frikadelle til.

Det er sundt at spise grønkål, da den indeholder mange vigtige næringsstoffer, fortæller Birgitte Escherich:

– Grønkål er en af de sundeste grøntsager, der findes. Grønkål indeholder en omfattende række vitaminer, som kun de færreste planter indeholder. Der er meget kalk i og mange vitaminer, mineraler og  kostfibre. Grønkål er en af de sundeste fødevarer, vi har.

– Jeg er ikke så fedtforskrækket, så hvis man kan få folk til at spise grønkål ved at komme lidt piskefløde i, gør fløde ikke nogen skade. Hvis bare man spiser sund mad ved siden af, som fx fuldkorn og grøntsager, sker der ikke noget, siger Birgitte Escherich.

• Chili con carne

Medejer af Diætistklinikken og kogebogsforfatter Majbritt Louring Engell anbefaler at spise chili con carne om vinteren.

– Chili con carne er en rigtig god vinterret. Den indeholder gode fibre fra kidneybønner og protein fra magert oksekød. Den kan beriges med noget tomatpuré, som er rig på antioxidanten lycopen, og så kan man putte masser af sunde grøntsager i. Man kan spise proteinrig skyr oven på og dermed undgå at servere ris til, siger Majbritt Louring Engell.