TV: Hvert 5. industrijob flytter til udlandet

Af: Anna Hjortsø & Nicoline Siebken Skandov

Ulla Madsen har arbejdet i produktionen i SMB, Scandinavian Micro Biodevices, i snart fire år. På hendes forrige arbejdsplads blev hun fyret, da virksomheden flyttede hendes job til udlandet. Men nu er Ulla Madsens job igen i fare for at blive outsourcet. For SMB vokser stødt, og de 20 medarbejdere i Farum er snart for få til at holde trit med efterspørgslen. Derfor overvejer ledelsen at flytte produktionen til Tyskland eller Sverige, hvor bl.a. lønforholdene er mere fordelagtige, fortæller direktør Ole Kring.

Men Ulla Madsen er ikke den eneste, hvis fremtid er usikker. Omkring 64.000 job, hvilket svarer til hver 5. arbejdsplads i industrien, vil være outsourcet til udlandet inden 2020. Det spår konsulenthuset Boston Consulting Group.

Professor fra Copenhagen Business School Torben Pedersen bekræfter, at det er den vej udviklingen går. Vil man bringe dette tal ned, handler det for virksomhederne om at opkvalificere medarbejdere og finde ud af, hvor man bedst kan konkurrere med andre lande, mener Torben Pedersen.

Der er nemlig fordele ved at holde produktion og udvikling tæt på hinanden, og i SMB satser Ole Kring på initiativer, der kan holde produktionen i Farum.