TV: Regeringen vil tage flere dagpenge fra unge nyuddannede: “Min økonomi bliver meget presset”

Af Mette Blume, Sissel Elkjær Nielsen og Maria Outze Nielsen

I regeringens første bud på en ny reform skal nyuddannede dimittender uden arbejde have færre dagpenge. Helt konkret vil regeringen sænke den såkaldte dimittendsats fra 13.850 kroner til 9.500 kroner.

For 26-årige Mathilde Mikkelsen vil det nye udspil ikke være uden betydning. Med 4000 kroner mindre på kontoen hver måned vil det blive sværere at få økonomien til at hænge sammen.

– Det vil helt sikkert gøre, at min økonomi bliver meget presset, siger Mathilde Mikkelsen, der blev færdiguddannet fra Roskilde Universitet i juni 2021.

Det vil tage tid fra de gode jobansøgninger

Målet med regeringens nye reformudspil er at få flere unge nyuddannede hurtigere i arbejde. Men ifølge Mathilde Mikkelsen vil det have den modsatte effekt. Hun mener nemlig, at det vil tage tid fra at skrive gode ansøgninger til drømmestillingerne, hvis hun presses til at tage et job, som ikke har relevans for hendes uddannelse.

– Jeg synes, det er fair, at man bruger tid på det og fordyber sig i den ansøgningsproces, hvilket vil blive mere besværligt, hvis jeg skal tvinges til at tage et job for at få det hele til at køre rundt, siger Mathilde Mikkelsen.

Arbejdsmarkedsforsker: ”Jeg tror ikke, det har den store betydning”

Med initiativerne håber regeringen, at de unge nyuddannede vil søge flere forskellige jobs. Ifølge arbejdsmarkedsforsker fra Roskilde Universitet Bent Greve vil de nye tiltag dog ikke nødvendigvis have den ønskede effekt.

– Jeg tror ikke, det har den store betydning, men man kan ikke afvise, at det har nogen betydning, fordi man kan ikke afvise, at der er nogen, der vil synes, der nu er et endnu større incitament til at komme på arbejdsmarkedet, siger Bent Greve.

Samtidig påpeger han vigtigheden i, at de nyuddannede udnytter deres potentiale og får sat deres kompetencer i spil i et nyt job.

– Det er selvfølgelig også vigtigt at være opmærksom på, at hos både arbejdsgiver og arbejdstager får man mere ud af det, hvis der er et godt match mellem arbejdsgiverens ønske og lønmodtagerens kompetencer, siger Bent Greve.

Vil ikke ændre sin jobsøgning

Hver uge skal Mathilde Mikkelsen søge mellem to til fire forskellige jobs, og ifølge hende vil den nye dimittendsats ikke ændre på, hvilke jobs hun vil søge fremover.

– Jeg vil stadig prioritere at søge de jobs, der er relevante for mig, og som er inden for det felt, jeg gerne vil arbejde med, siger Mathilde Mikkelsen.