Af Marijn Vermeulen og Astrid Lund Olstrup
Jorden er den eneste planet, hvor vi har mulighed for at opleve en delvis- eller total solformørkelse. Menneskene på Jorden er de eneste væsener, der er dumme nok til at kigge op mod solen ved en solformørkelse, fortæller Tina Ibsen, Astrofysiker på Tycho Brahe Planetarium i København.
Vi kan derfor godt lade hunden eller koen gå ude, men for mennesker er sikkerhedsbillerne strengt nødvendige, når vi fredag den 20. marts igen skal opleve det bizarre sammenstød.
Månen er på vej væk
- Den sidste totale solformørkelse fandt sted i 1851, og den næste vil først kunne overværes i 2126
- Den sidste delvise solformørkelse i Danmark var i 1999 og den næste vil være i 2026
- Den 20. marts 2015 er der tale om en delvis solformørkelse. I Nordvestjylland vil månen skygge for ca. 85 % af solen, på Sjælland skygger månen ca. 81 %
En solformørkelse er kun mulig, fordi månen kan skygge for solens overflade. Solen er langt større end månen, faktisk 400 gange større. Til gengæld er månen også 400 gange tættere på jorden end solen, og det gør, at månen kan skygge for solen.
Sådan vil det dog ikke blive ved med at være, og i fremtiden vil vi heller ikke kunne opleve solformørkelse fra jorden længere.
– Månen bevæger sig længere og længere væk fra jorden, i gennemsnit bevæger den sig seks centimeter væk fra jorden om året. Det vil sige, at om nogle mio. år vil den se mindre ud, og så vil den ikke være stor nok til at dække for hele solskiven, vurderer Tina Ibsen.
Læs også: Solformørkelsens stråler er ikke så farlige, som vi tror
– Vi er på den rigtige planet, på det rigtige tidspunkt, lyder det fra astrofysikeren.