Hvide sild, røde sild, karrysild, sennepssild, stegte sild. I næste uge vil rigtig mange blive budt på sild til påskefrokoster rundt omkring i landet. Godt syv ud af ti vil spise de marinerede sild med velbehag, mens knap hver tiende skal synke en ekstra gang, når de tvinger silden ned. De sidste vil takke nej. Det viser en undersøgelse fra FDB Analyse.
Traditionsforskeren Anders Chr. N. Christensen mener, at danskerne spiser sildene uden at kunne lide dem, fordi vi holder fast i de gamle traditioner.
– Man har altid haft det som tradition, og så er man jo konservativ, når det drejer sig om jul og påske. Det handler jo om, at en dansk frokost uden sild og snaps er ingenting værd, siger han.
Sild er svære at takke nej til
Anders Chr. N. Christensen uddyber, at det af høflige årsager kan være svært at sige nej til sildene.
– Det kan måske være svært, hvis man kommer hos nogle svigerforældre første gang og ikke smager på sildene, siger han.
Helt galt går det, når silden skal have noget at svømme i. Ifølge en undersøgelse fra metroXpress i 2010 er det kun hver fjerde dansker, der bryder sig rigtigt om snaps. Hver femte drikker snaps, selvom de ikke kan fordrage den stærke drik.
– Der er nogen, der også tager en snaps uden at kunne lide det, fordi det hører sig til, siger Anders Chr. N. Christensen.
LÆS OGSÅ: Salige dråber eller koncentreret skandale
FDB Analyse har spurgt 1023 personer i alderen 15-74 år, der er repræsentative for den danske befolkning. De adspurgte er blevet spurgt om, de kan eller ikke kan lide marinerede sild, og om de spiser dem alligevel. 72 procent har svaret, at de spiser sild med velbehag. 19 procent har svaret, at de ikke spiser sild, mens 9 procent har svaret: ”Ja, men jeg bryder mig ikke videre om det.”