Påskedruk har intet med Jesus at gøre

Når "Kylle Kylle" i aften kl 20.59 langes over diskene på diverse danske barer og diskoteker, er det ikke den korsfæstede Jesus, som dukker på de festglade unges nethinder. Ligesom sin storebror, julebryggen, så har påskebryggen tilsyneladende ikke meget at gøre med den religiøse højtid, som den har fået navn efter. Ifølge danske præster er fejringen af Tuborgs påskebryg, ikke andet end anledningen til en god fest. Det handler ikke om religion.

»Der er ikke ét ungt menneske, som tænker på Jesus i forbindelse med påskebryggens frigivelse,« siger præst Jan Berglund. 

Og domprovsten i Roskilde, Jens Arendt, er enig. 

»P-dag er de unges påskud for en brandert og bryggeriernes påskud for at sælge nogle øller,« siger han.

Naturligt modspil
På trods af at nogen måske tror, at præster er imod, at mange unge tilbringer påsken på barer frem for i kirkerne, så fastholder både Jan Berglund og Jens Arendt, at de unge sagtens kan skille tingene ad, og at P-dag ikke skal opfattes som en modereret udgave af de danske unges religiøse liv. 

»Det er bare en fest, og Vorherre skal ikke blandes ind i unges alkohol forbrug,« siger Jens Arendt. 

Ifølge Jens Arendt er der imidlertid ikke noget galt med at give et modspil til de religiøse højtider. Det er der faktisk tradition for, at man gør i både Kristendommen, men også inden for Islam hvilket sker i forbindelse med blandt andet Ramadanen.  

»Det er sjovere, hvis der er nogle modsætninger, før man har en religiøs fest, skal man have noget der er i modsætning til det, det er sjovere med fester, hvis de er afgrænsede,« siger Jens Arendt

Læs også:

Påskebryg-brandert udløser ikke gratis togrejse
Læs om påsken på WikiPedia