Tvivlsomt om Armstrong skal betale alle præmiepengene tilbage

Det er usikkert, om hvorvidt Lance Armstrong kan komme til at tilbagebetale alle præmiepengene fra hans syv sejre i Tour de France, som formand for Tour de France-societet, Christian Prudhomme, har været ude at kræve. Det mener Jens Evald, juraprofessor på Aarhus Universitet. Han henviser til den otteårige forældelsesfrist i Det Internationale Antidopingagenturs (WADA) kodeks.

”For de vundne løb efter 2004, der ser jeg ikke noget umiddelbart problem. Der mener jeg, at reglerne er forholdsvis klare. Men jeg vil nok stille spørgsmålstegn ved om man kan kræve tilbagebetaling af pengepræmier fra perioden før 2004 på grund af WADA-kodens otteårige forældelsesfrist,” siger Jens Evald.

Klar sag efter 2004
Ifølge Jens Evald har Christian Prudhomme en god sag, når han kræver præmiepengene fra Armstrong tilbage. ”Det er jo sådan, at når man har en dom, så kan du kræve penge tilbage efter WADA-koden, så det mener jeg ikke skulle give anledning til de helt store problemer,” siger Jens Evald.

Den franske avis L’Equipe har opgjort Lance Armstrongs samlede gevinster til næsten 3 millioner euro, der svarer til omkring 22 millioner danske kroner. Et beløb som løbsdirektør for Tour de France Christian Prudhomme næppe skal regne med at få tilbagebetalt. I hvert fald ikke det fulde beløb. Det afgørende punkt er nemlig igen den otteårige forældelsesfrist.

”Når Christian Prudhomme siger, at reglerne er helt klare, så er det sådan set de regler, der gør det muligt at kræve penge tilbage. Han forholder sig ikke til, hvor stort et beløb han kan kræve tilbage. Han siger bare, at man kan kræve penge tilbage, og det mener jeg er rigtigt nok. Spørgsmålet er bare, hvor mange penge man kan kræve tilbage, og det er mit synspunkt, at man næppe kan kræve pengepræmier tilbagebetalt for perioden før 2004 på grund af den otteårige forældelsesfrist,” siger Jens Evald.

Juridisk slagsmål med Armstrong
Sportsjurist Lars Halgreen fra Johan Schlüter advokatfirma forudser et juridisk efterspil:

”I det øjeblik man siger, at nu vil vi også have penge tilbage, så skal man nok berede sig på, at man vil være nødsaget til at gå igennem en eller anden domstol for at få de penge tilbage. Det kan være det skal være en domstol i Austin, Texas eller hvor det ellers måtte være. Der er det jo ikke sikkert, at de ser på tingene helt på samme måde som man gør i UCI eller andre steder,” siger Lars Halgreen.

Jens Evald forudser, at kravet fra Tour de France-arrangørerne om tilbagebetalingen af pengepræmierne vil føre til et decideret ”juridisk slagsmål”.

”Nu kommer slagsmålet om betydningen af tilbagebetalingen, og der er man nødt til at kridte skoene, for der tror jeg nok, at Lance Armstrong vil sige, at det har han altså ikke tænkt sig at gøre,” siger Jens Evald.

Læs også:

Armstrong frataget alle Tour-titler

Armstrong kan miste alle sine Tour-titler