Dopingskygge skal ikke stoppe dansk Tour-fest

Inden længe kører Tour de France-feltet muligvis på de danske landeveje. Foto: Wikipedia.
Inden længe kører Tour de France-feltet muligvis på de danske landeveje. Foto: Wikipedia.

Når man snakker om cykelsport, falder snakken også ofte på den dopingproblematik, der har sat sit præg på cykelsporten igennem de seneste mange år. Alligevel sidder danskerne klistret til tv-skærmen og følger rytternes færden i Tour de France hvert eneste sommer. Nu er Danmark endda kommet med et bud på afholdelsen af de tre første etaper af cykelløbet i enten 2018, 2019 eller 2020.

Doping findes også i andre sportsgrene 

Forsker ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og dopingekspert Verner Møller ser dog ingen grund til, at dopingspørgsmålet skulle afholde Danmark fra at stå for starten på Tour de France en af de pågældende år. I stedet peger han på, at cykelsporten faktisk er en af de sportsgrene, der har gjort mest for at forhindre udøverne i at dope sig. Han mener derfor heller ikke, at cykelsporten hverken er meget bedre eller værre end de fleste andre sportsgrene i dag, når det drejer sig om doping.

Vi sidder alligevel alle og ser det på offentlige licensfinansierede kanaler i fjernsynet, hvor DR sender programmet “Aftentour” hver sommer.
Verner Møller, forsker ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet

–  Alting tyder på, at de samme problematikker gør sig gældende i andre sportsgrene.  Det ser man for eksempel, hvis man har fulgt lidt med i, hvad der sker i atletik for tiden, siger han.

Verner Møller mener ligefrem, at det ville være dobbeltmoralsk af Danmark, hvis vi så os for fine til at kunne afholde et par Tour de France-etaper.

– Vi sidder alligevel alle og ser det på offentlige licensfinansierede kanaler i fjernsynet, hvor DR sender programmet “Aftentour” hver sommer, siger han.

Touren vil komme til et feststemt Roskilde

Touren i Danmark:

Ifølge Roskilde Kommunes udsendte pressemeddelelse: “Tour de France har kurs mod Danmark” er planen, at der skal køres tre etaper i Danmark.

Prolog: København
Første etape: Roskilde-Odense
Anden etape: Vejle-Sønderborg

Roskilde Kommune skriver yderligere, at:
– Som sportsbegivenhed er touren kun overgået af OL og VM i fodbold. 2.400 journalister, 190 tv-stationer og over en milliard tv-seere følger hvert år touren.

Ifølge ansøgningen er det planen, at Roskilde bliver startby for første etape af løbet, hvis det skulle lykkes at få det til Danmark. I Roskilde Kommune har man heller ikke set dopingproblematikken som en afgørende forhindring for at afholde cykelløbet.

– Vi ved jo godt, at der er en kedelig bagside af medaljen ved Tour de France, men Roskilde har en stærk cykeltradition, og det er den, jeg ser, at vi bygger vores interesse i Tour de France på, siger borgmester i Roskilde Kommune, Joy Mogensen (S).

Læs også: Danskerne ignorerer dopingskandaler: Cykling hitter

Joy Mogensen tror heller ikke på, at Roskilde kan gøre den store forskel i dopingkampen, og derfor ser hun det mere som kommunens opgave at gøre arrangementet til en stor folkefest og vise Roskilde frem fra sin bedste side.

– Vi har Roskilde Festival hvert eneste år, hvor folk kommer her til for både at opleve musikken og alt det omkring festivallen. Tour de France vil, hvis de vælger Danmark, komme til at ligge i direkte forlængelse af festivallen. Så løbet ville simpelthen komme til et feststemt Roskilde og få det bedste indblik i dansk frivillighedskultur, siger hun.

Tour-ledelsens besøg giver god mavefornemmelse
Det er dog endnu usikkert, om det overhovedet lykkes at få Tour de France og den tilhørende folkefest til Danmark. Joy Mogensen har dog en god mavefornemmelse.

Jeg tør håbe på det, fordi at Tour de France-ledelsen har valgt at komme til Danmark i slutningen af november. Det er en måde at signalere, at de tager vores ansøgning meget seriøst.
Joy Mogensen (S), borgmester i Roskilde Kommune

– Jeg tør håbe på det, fordi Tour de France-ledelsen har valgt at komme til Danmark i slutningen af november. Det er en måde at signalere, at de tager vores ansøgning meget seriøst, siger hun.

Dog er det uvist hvilke lande Danmark kæmper med om værtskabet, eller om Tour de France-ledelsen allerede har lovet det ud til andre. Det er også derfor, at Danmark har sendt en ansøgning gældende for tre år.