Udkantsdanmark bliver dummere

Kvinderne er fremtidens kloge og veluddannede, og de vil helst bo i Nordsjælland.

Kvinderne er fremtidens kloge og veluddannede, og de vil helst bo i Nordsjælland. Mændene ender som ufaglærte i udkantsdanmark, hvis man skal tro ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Mens mændene forvises til Vestjylland, vil kvinderne brede sig i Nordsjælland og de større byer. Sådan kommer fremtidens Danmarkskort i store træk til at se ud ifølge et nyt notat fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

»Kvinderne bliver generelt bedre uddannede i fremtiden, og de bosætter sig så i vækstområderne, hvor vidensniveauet så bliver endnu højere. De ufaglærte vil omvendt søge til udkantsområderne,« siger Lars Andersen, direktør i AE.

Udkantskommunerne Vesthimmerland, Skive og Ringkøbing-Skjern er i top 5 på listen over kommuner, der vil have flest mænd i 2030. I Vesthimmerland vil der til den tid være 15 procent flere mænd end kvinder.

Omvendt vil Hørsholm, Gentofte og Rudersdal i fremtiden have en klar overvægt af kvinder, og de vil ofte være af den veluddannede slags.
Rapporten konkluderer på den baggrund, at mændene vil være »fremtidens tabere«.

Unge mænd har svært ved skolen

Kønsforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitet siger, at piger har nemmere ved at håndtere uddannelsessystemet, der samtidig minder om, at kønnet blot er ét parameter blandt flere.

»Den gennemsnitlige pige har simpelthen været bedre til at knække de der uddannelsesmæssige koder. De er bedre til at indordne sig under en stillesiddende kultur, og de har været bedre til at håndtere de krav til performance, der er i uddannelsessystemet,« siger Kenneth Reinicke.
»Der kan drengene have sværere ved den teoretiske kunnen, når den skal indlæres på den der lidt tvangsmæssige, traditionelle måde med at sidde stille, tage noter og få læst til næste dag.«
 
Et spørgsmål om socialisering

De betragtninger er man enige med hos både DF og SF.
 
»Netop det her med unge mænd og uddannelse er et kæmpe problem. I mine øjne er uddannelsessystemet gået over og er blevet et system for piger,« siger ligestillingsordfører i DF, Pia Adelsteen, der ikke mener, at skolen er god nok til at rumme drengene.

Hendes personlige holdning er, at der er for lidt disciplin.
»Ikke at de skal have med spanskrøret eller sådan, men det bliver ofte sådan, at de unge selv skal tage initiativet. Og der har drengene nok en tendens til at skulle sættes mere i gang.«

Også hos SF mener man, at ’vinder-kvindernes’ baggrund skal findes i skolesystemet.
»De unge kvinder er mere motiverede til at tage en uddannelse, fordi de er blevet opdraget til at sidde og høre efter i skolen,« siger SF’s ligestillingsordfører Pernille Bagge. »Jeg tror ikke, skolen er indrettet nok efter, at drengene har nogle andre kompetencer.«


Læs mere:

Arbejderbevægelsens Erhvervsråds rapport ”Fremtidens mænd 2030: Ufaglærte og udkantsdanskere” kan ses her.

Ligestillingsminister Lykke Friis (V) nedsatte i starten af måneden et såkaldt ’mandepanel’, der har til formål at se på, hvorfor mænd klarer sig dårligere i uddannelsessystemet. Panelet og dets kommissorium kan ses her.