Små iværksættervirksomheder er med til at skabe bedre betingelser for etniske minoritetsdrenge. Tiltaget hedder Mind Your Own Business og kommer fra Dansk Flygtningehjælp, der siden 2010 har hjulpet unge drenge, der af forskellige årsager har nogle udfordringer i skolen eller på et socialt plan, men som derudover ofte har drømme om fremtiden.
– Der er nogle drenge, der er mere ambitiøse end andre, men som alle har udtrykt et ønske for at være med og starte en mikrovirksomhed, siger Nitesh Singh Parwana, der er projektkoordinator i Mind Your Own Business.
Drengene får bedre karakterer i skolen i fag som dansk, matematik og engelsk. De får også en øget selvtillid, når de skal fortælle om noget og en generelt større lyst til at komme i skole og lave andre ting end at stå nede på gaden.
Nitesh Singh Parwana, projektkoordinator, Mind Your Own Business
Drengene i alderen 13 til 17 år kommer fra udsatte boligområder, som Tingbjerg, Urbanplanen på Amager og Nørrebro, kender hinanden gennem deres væresteder og skoler og går sammen i deres boligområder med målet om at få skabt en mikrovirksomhed.
Projektet er finansieret af TrygFonden, og i samarbejde med blandt andet mentorvirksomheder, hvis chefer og ansatte agerer professionelle sparringspartnere for drengene og inviterer drengene på virksomhed i løbet af de syv måneder, som forløbet varer.
Sociale budskaber
Sammen med frivillige venturepiloter går drengene i gang med at lave deres mikrovirksomhed. Hvad forretningsidéen skal være, finder de etniske minoritetsdrenge selv frem til. Det har resulteret i alt fra anti-mobnings T-shirts og kasketter, en velgørenhedskoncert og motionsløb, der dog oftest har en bestemt ting til fælles.
– Drengene er meget socialt bevidste, og rigtig mange af dem bruger deres mirkovirksomhed med at komme ud med et socialt budskab. De ved, at det ikke kun handler om penge, men også om at gøre en forskel for andre, siger Nitesh Singh Parwana.
Læs også: Kontaktpersoner skal hjælpe unge indvandrere i uddannelse
Projektet går dog ikke kun ind og giver drengene mulighed for at gøre en forskel for andre. Ofte gør projektet det også for drengene selv.
– Drengene får bedre karakterer i skolen i fag som dansk, matematik og engelsk. De får også en øget selvtillid, når de skal fortælle om noget og en generelt større lyst til at komme i skole og lave andre ting end at stå nede på gaden, siger han.
Derudover påpeger han også at virksomhederne er med til at skabe en større respekt for hinanden og bliver bedre til at kommunikere ved for eksempel at bruge argumenter frem for muskler.
Støtter med motivation
Mens Mind Your Own Business skaber rammerne, er det de frivillige venturepiloter støtter drengene og hjælper med motivationen, når den til tider kan halte.
– Drengene er i alderen 13 til 17 år, så nogle af dem har brug for at blive motiveret. Det er jo et ret seriøst arbejde. De frivillige er med til de ugentlige virksomhedsmøder, og de støtter drengene og hjælper dem med at nå deres mål sætte dem nogle andre mål, der kunne være interessante for virksomheden, siger Nitesh Singh Parwana.
Drengene var på lige fra starten. De elleve drenge, der var med fra starten, blev der et helt år, selv om de kun var forpligtet til godt et halvt år.
Tom Rasmussen, kultur- og fritidsmedarbejder i Tingbjerg forum
Indtil nu har der heller ikke været de store problemer med at finde samarbejdspartnere, hvor der både har været interesse fra erhvervslivet og universiteter.
Fortsætter efter forløbet slutter
Forløbet med Mind Your Own Business varer syv måneder, men der er flere eksempler på, at det ikke har betydet enden på de unge iværksætteres forretninger. Et eksempel er i Tingbjerg, hvor anti-mobningsvirksomheden B-N1C3, stadig er i gang, selv om det oprindelige forløb sluttede sidste år.
– Drengene var på lige fra starten. De elleve drenge, der var med fra starten, blev der et helt år, selv om de kun var forpligtet til godt et halvt år, siger Tom Rasmussen, der er kultur- og fritidsmedarbejder i Tingbjerg forum.
Læs også: De tosprogede børn skal blive bedre i skolen
I efteråret holdt B-N1C3 dog et møde for at finde ud af hvem af drengene, der fortsat havde lysten og tiden til at drive forretningen videre. Derfor er der nu seks drenge tilbage, der netop har lavet dette års forretningsplan. Tom Rasmussen tror på at drengenes engagement i mikrovirksomheden vil forsætte, selv når år 2014 er ved at rinde ud.
– De har sat sig nogle mål for hvordan de skal fortsætte, udvide og hvad de skal sælge, så jeg er sikker på at de vil fortsætte, også til næste år. Det er jeg meget fortrøstningsfuld overfor, siger Tom Rasmussen.