Ukendt forfatter vinder Nobelprisen i litteratur

Nobelprismodtagere får denne medalje og otte millioner svenske kroner oven i hatten.  Foto: Flickr
Nobelprismodtagere får denne medalje og otte millioner svenske kroner oven i hatten.
Foto: Wikimedia Commons

Den franske forfatter Patrick Modiano blev i går en Nobelpris i litteratur og otte millioner svenske kroner rigere. Men synes du ikke, at navnet ringer en klokke, så er du ikke den eneste. En af dem, som indtil i går aldrig havde hørt om den franske forfatter, er litteraturredaktøren på Jyllands-Posten, David Jacobsen Turner. Han mener dog ikke, at valget kommer som en overraskelse.

– Det bekræfter prisens grundlæggende forudsigelighed, at en ukendt forfatter har vundet. Det sjove er, at alle troede, det blev kenyaneren (Ngugi Wa Thiong’o, red.), fordi det var Afrikas tur. I stedet gør de (Det Svenske Akademi, red.) det, de gør bedst. De vælger en, der er uventet, siger David Jacobsen Turner.

En del af prismodtagerne har smalle forfatterskaber. Man hylder forfatterskabet for at vise, at de små forfattere også skal kunne komme frem.

Peter Christensen Teilmann, direktør på Teatermuseet og tidligere forsker i nordisk litteratur.

Øget bogsalg og udødelig status

Selvom David Jacobsen Turner aldrig før var stødt på navnet Patrick Modiano, er han overbevist om, at franskmanden går stor popularitet i møde i den kommende tid. Sådan plejer det nemlig at være.

Patrick Modiano

  • Født i 1945.
  • Debuterede i 1968 med bogen ‘La Place de l’Étoile’.
  • Hans bøger handler om temaer som hukommelse, tab, identitet og søgen.
  • Hans mest kendte værk hedder ‘Missing Person’.

Kilde: www.dr.dk

– Den kinesiske forfatter Mo Yan er et godt eksempel. Han var fuldstændig ukendt. Men han blev udgivet på et dansk forlag som direkte følge af at have vundet Nobelprisen. Efter prisen begyndte folk at læse ham, siger litteraturredaktøren.

Selvom han ikke mener, at franskmanden kommer til at vippe de største forfattere af pinden, så tilføjer han, at der med Nobelprisen i litteratur følger øget bogsalg og udødelig status.

– Det er et ridderslag af rang at være modtager af Nobelprisen i litteratur, siger David Jacobsen Turner.

Læs også: Forfatter: Fiktion kan hjælpe mod voksenmobning

Politiske argumenter ligger bag

Peter Christensen Teilmann, som er direktør på Teatermuseet og har forsket i nordisk litteratur, siger, at der ikke er tvivl om, at der ligger politiske argumenter bag valget af den ukendte forfatter.

– En del af prismodtagerne har smalle forfatterskaber. Man hylder forfatterskabet for at vise, at de små forfattere også skal kunne komme frem. På den måde får de verdens opmærksomhed på sig, siger han.

Værd at læse

Da David Jacobsen Turner ikke kender årets vinder, kan han ikke direkte anbefale at gå i krig med Patrick Modianos forfatterskab. Men han siger, at forfattere, som har modtaget prisen, typisk er værd at læse.

– Man kan godt bruge det som pejlemærke, at de har vundet. Hvis man ser på de sidste seks års modtagere, så er de fleste bestemt værd at læse. For eksempel er sidste års modtager Alice Munro god, siger han og tilføjer, at han selv har tænkt sig at give sig i kast med franskmandens bøger:

– Jeg skal helt klart give ham en chance. Det er en god anledning til at opdage ny litteratur.

Patrick Modiano modtog prisen i går, torsdag, kl. 13.