Skovbadning renser ud og holder hjernen frisk

Deltagerne i “Skovbadning og Noveller” tømmer hovedet og finder roen i skoven.
Foto: Lise Falck Hansen

Selvom man måske kunne tro det, så har fænomenet ‘skovbadning’ slet ikke noget med vand at gøre. Fænomenet, der stammer fra Japan, og på originalsproget hedder »Shinrin-yoku«, er en form for skovterapi, som betyder, at man indtager skovens atmosfære. Skovbadning har i løbet af de seneste år udbredt sig som en gren indenfor mindfulness, som også er nået til Allerød Kommune, hvor den for alvor har slået sine rødder og oplever stor opbakning.Den store opbakning kommer på baggrund af et tiltag fra Allerød Bibliotek, som i øjeblikket går under navnet ”Skovbadning og Noveller”. Tiltaget henvender sig til kommunens borgere omkring de tres år, og kombinerer den japanske tradition med fordybelse i litteraturen.

Deltagerne starter derfor hver gang med en lang gåtur i et af Allerøds mange naturområder, hvorefter anden halvdel finder sted indendørs i de bløde møbler på Allerød Bibliotek, hvor initiativtager, Lise Falck Hansen, læser højt fra dagens udvalgte litterære værk.

Kombinationen af natur og litteratur

Kombinationen af mindfulness i naturen og fordybelse i litteraturen, er ifølge initiativtager, Lise Falck Hansen, med til at rense ud i tankerne og give ro i krop og sjæl.

– Når man kombinerer de to ting med hinanden, åbner det for et rum inde i os, hvor vi kan komme et spadestik dybere, end hvis vi bare kommer direkte fra vasketøjet og mødes omkring noget litteratur. Natur og litteratur giver tilsammen de bedste muligheder for fordybelse, og når vi fordyber os, så renses hjernen, og kroppen finder ro, siger Lise Falck Hansen.

Naturen har i følge Lise Falck Hansen en helt særlig egenskab til at rense hovedet og øge koncentrationsevnen. Skovbadet giver derfor de bedste forudsætninger for at tilgå de litterære værker og opnå fordybelse.

–  Jeg bruger naturen til at vi slipper huskesedler og vasketøj, og hvad man nu ellers har derhjemme, og får renset ud, så vi på den måde har de bedste forudsætninger, for at få det optimale ud af de litterære værker, siger Lise Falck Hansen

Læs også: Naturen gør os sundere og gladere – det skal stressede unge have glæde af

For den nu pensionerede lærer, Lisbet Radich, der har været deltager siden begyndelsen, rummer tiltaget også et socialt aspekt. Tiltaget giver nemlig enlige ældre muligheden for at mødes og diskutere om alt mellem himmel og jord.

– Jeg er enke, så det betyder utrolig meget for mig at have de her timer om ugen, hvor man kommer ud og møder mennesker, som deler de samme interesser som jeg selv. Diskussionerne om litteraturen åbner for at snakke om livet, kærlighed og politik, og det udfordrer mit verdensbillede og holder min hjerne frisk, siger Lisbet Radich.

”Skovbadning og Noveller” er åbnet op i fysisk form igen, efter den landsdækkende nedlukningsperiode hen over vinteren, der har budt på en onlineversion af tiltaget. Det foregår dog stadig i begrænsede rammer, hvor der i øjeblikket er åbent for 16 deltagere pr. gang.

Sådan gjorde vi: Journalisten gik i Infomedias database og søgte efter tiltag i naturen i Allerød Kommune, hvor journalisten fandt ældre artikler der omhandlede tiltaget. Journalisten har været i kontakt med alle kilder via telefon.