Forfatter: Fiktion kan hjælpe mod voksenmobning

Træd et skridt tilbage og se tingene på en anden måde: Når der skal løses op for kontorets stridigheder, kan det hjælpe at snakke om problemerne gennem litteratur for at undgå personlige angreb. Christian Jungersen har skrevet en roman om fire kvinder, der mobber hinanden. Og når han holder foredrag på arbejdspladser, kan de ansatte bruge de fiktive karakterers roller og handlemønstre som talerør for de problemer, de selv tumler med i forhold til kollegaer og arbejdspres.

»De kan tale om bogen ”Undtagelsen” i stedet for at tale om hinanden, og det kan fungere meget befriende,« fortæller Christian Jungersen om bogens rolle på konfliktfyldte arbejdspladser.

Et indblik i alle mobbevinkler
For 8 år siden udgav Christian Jungersen romanen ”Undtagelsen”, der foregår på den fiktive arbejdsplads ”Dansk Center for Information om Folkedrab”. Bogen beskriver optrapningen og eskaleringen af fire højtuddannede kvinders konflikt. Bogen skifter synsvinkel mellem kvinderne, så man får forståelse for tankegangen hos både mobbeofferet, den mobbede og de mere passive medspillere i mobbetragedien. Netop den fiktive arbejdsplads kan man bruge aktivt som redskab mod mobning i virkelighedens kollegakvaler, fortæller Christian Jungersen.

Læs om Christian Jungersen her

Bogen som bugtaler for problemer
Efter udgivelsen af sin roman ”Undtagelsen” har forfatteren besøgt arbejdspladser, hvor skænderier og sure miner fylder i kontorlokalerne.

»De får en frisk og anden vinkel på, hvad det er, der foregår på deres arbejdsplads,« fortæller han. På nogle arbejdspladser vælger alle de ansatte nogle steder at læse bogen på forhånd inden foredraget og taler om deres problemer ud fra karakterernes gnidninger.
»De kan sige, ”jeg synes Iben er forkert på den her” i stedet for at sige ”jeg synes det er dig der er forkert på den”,« fortæller han.

Personlige erfaringer med mobning
Christian Jungersen har haft oplevelser med mobning tæt ind på sit eget liv.

»Bogen udgår fra personlige erfaringer, som jeg selv havde. Jeg blev selv mobbet på min egen arbejdsplads,« fortæller han.

Af sine personlige erfaringer med mobning bider Christian Jungersen især mærke i mobberens rolle.

»En af de vigtigste drivkræfter hos mig, da jeg skrev den bog, var erindringen om, hvor dårligt de mennesker, der mobbede, de havde det med at gøre det. Jeg kunne nærmest se sorgen i deres øjne over det, de følte jeg fik dem til at gøre,« fortæller han om sine personlige oplevelser med mobning på arbejdspladser.

Den store og lille ondskab
Historien handler også om parallellen mellem den store og den lille ondskab. Kvinderne arbejder for at informere om folkedrab, men samtidig viser arbejdsmiljøet det ondskabsfulde i dagligdagen og det enkelte menneske. Christian Jungersen mener, at man kan sammenstille ondskaben ude i verden og på kontoret.

»Hvis du læser avisen med alle de forfærdelige historier, der er ude i verden, så er der jo ingen hovedpersoner, der selv mener de er onde. De forsvarer alle sammen bare noget, der er vigtigt, og det samme sker på et kontor. Der er ikke nogen, der tænker ’nu skal jeg være ond’,« fortæller han.

Læs også: Voksenmobning eskalerer på internettet

Læs også: Ny metode afslører mobning på arbejdspladser