Da Høje-Taastrup Kommune i marts besluttede, at 110 ukrainske flygtninge skulle bo på Hedehusene Skole, blev det understreget, at det var en midlertidig løsning, da skolen ikke egner sig til varig bolig. Den blev truffet, fordi kommunen ikke havde andre boliger at tilbyde.
I november, otte måneder senere, bor de der stadigvæk, hvilket ifølge Røde Kors kan være problematisk.
– Det betyder for mange familier, at de ikke har fået afklaring på, hvor de skal bo endnu. Det er rigtig vigtigt for genoptagelse af familielivet og rutinerne. Det giver ro og tryghed, at få en afklaring af boligsituation, siger sektionsleder for migration og flygtninge i Røde Kors, Niels Svankjær Christiansen. Han forholder sig ikke konkret til Høje-Taastrup Kommune men til problemstillingen generelt.
Ukrainerne på Hedehusene Skole
-
- 110 flygtninge bor på den nedlagte skole.
- 54 af dem har et arbejde eller er på vej til at få det.
- 33 af dem har almindeligt arbejde, og de resterende 21 af dem er enten studerende eller i praktik.
- Alle børn i skolealderen går i skole.
Kilde: Høje- Taastrup Kommune.
Mange af ukrainerne vil gerne hjem til deres land. Derfor advarer centerchef i Beskæftigelses- og Arbejdsmarkedscenteret i Høje-Taastrup Kommune, Henrik D. Christensen, mod, at man handler overilet.
– Derfor er planen mere basal rådgivning og vejledning, samtidig med, at vi følger situationen i Ukraine nøje.De ukrainske flygtninge får opholdstilladelse efter særloven. Det gør, at de kan blive her i to år. Dermed kan ukrainerne bo på skolen i op til to år, siger han.
Henrik D. Christensen har ansvaret for de ukrainske flygtninge på Hedehusene skole. Han forklarer, at der i strategien er et stort fokus på at få ukrainere i job, så de kan få et økonomisk fundament til at søge egen bolig.
Niels Svankjær Christiansen uddyber, at langt størstedelen af alle ukrainere i Danmark enten savner en mand, en bror eller et andet familiemedlem, som fortsat er i Ukraine. Dette betyder meget for deres trivsel og kan påvirke ukrainernes evne til at deltage på det danske arbejdsmarked.
Henrik D. Christensen mener, at netop de specielle familieforhold, hos de ukrainske flygtninge gør, at Hedehusene Skole er en god midlertidig løsning.
-
- Fakta om krigen i Ukraine
- Rusland invaderede Ukraine den 24. februar 2022.
- Omkring 7,5 millioner ukrainere er foreløbigt flygtet.
- Det er kun kvinder, børn og ældre der kan forlade landet. De fleste mænd skal blive og stå til rådighed til militærtjeneste.
- Der er 26.429 ukrainere i Danmark.
- I Høje- Taastrup Kommune er der omkring 157 ukrainske flygtninge.
Kilder: DR nyheder og KL’s Ukraine Rapport.
– Hedehusene Skole er et godt bud. Lokalerne er gode. Samtidig giver det dem også et godt netværk og flere relationer.
Problemet med manglende boliger er ikke enkeltstående for Høje- Taastrup Kommune. Andre steder i landet oplever man de samme problemer.
– Der er jo kommet mange hertil på kort tid. Derfor kan det flere steder være en udfordring for kommunerne at finde boliger, siger Niels Svankjær Christiansen.