En symaskine, garn, stof, finger-og ansigtmaling og perleplader er blot få af de krea-ting, 57-årige Susanne Jakobsen har indsamlet til de ukrainske flygtningebørn, som nu bor i Roskilde.
For et år siden samlede den 57-årige lægesekretær Susanne Jakobsen penge ind til fronten i Ukraine. Nu ønsker hun at gøre en forskel lokalt og rækker derfor ud til lokalbefolkningen på Facebook med et opslag.
Susanne Jakobsen ønsker at gøre opmærksom på, at ukrainerne, der er flygtet til Danmark, stadig har brug for hjælp.
– Jeg oplever en stor velvilje og næstekærlighed. Problemet er bare, at folk ikke ved, at de stadig er her. Det er blevet usynligt, siger Susanne Jakobsen.
Hvad, man normalt ville gøre, kan minde en om andre problemer. Det kan minde en om den flygtningestatus, man har
Andreas Lieberoth, lektor i pædagogisk psykologi
Vigtigt at lytte
Det er vigtigt at lytte til, hvilke ønsker de ukrainske børn selv har til fritidsaktiviteter, påpeger Andreas Lieberoth, lektor i pædagogisk psykologi ved Aarhus Universitet.
– Hvis de selv har udtrykt, at de kunne tænke sig krea-ting, så lyder det godt, siger Andreas Lieberoth.
Fakta om ukrainske flygtninge i Roskilde
Kommunen har primært indkvarteret ukrainerne i boliger på Sankt Hans, som er et gammelt psykiatrisk hospital.
På Sankt Hans er der plads til ca. 500 personer.
Det er muligt at være privat værtsfamilie for ukrainske flygtninge i Roskilde Kommune
Hvis du som virksomhed gerne vil ansætte folk fra Ukraine, kan du kontakte Roskilde Kommunes virksomhedspartnere.
Kilde: Roskilde kommune
Andreas Lieberoth forklarer, at afsavn til specifikke aktiviteter kan betyde meget for et flygtningebarn.
– Hvad, man normalt ville gøre, kan minde en om andre problemer. Det kan minde en om den flygtningestatus, man har. Det umiddelbare afsavn, der er i følelsen af, hvad man normalt vil forvente at have rådighed til, er enorm vigtig. Det er vigtigt at lytte til, hvis det er dét, de savner og dét, de synes, de mangler i deres liv. Det kan sagtens være et vigtigt psykologisk parameter, siger Andreas Lieberoth.
Andreas Lieberoth fremhæver desuden, at man bør være opmærksom på kulturelle forskelle.
– Der er stor kulturel forskel på leg, og det er derfor vigtigt at lytte til børnene. Hvis man giver dem noget, som ikke svarer til de kulturelle repertoirer, de har, så ender tingene muligvis med at stå og samle støv, lyder det fra Andreas Lieberoth.
Vi stiller rammerne til rådighed, og så kan de gøre, hvad de har lyst til, inden for de rammer
Henrik Bak Jeppesen, frivillig koordinator på Sankt Hans
Vil gerne imødekomme ønsker
De fleste forespørgsler på Sankt Hans ender på den frivillige koordinator, Henrik bak Jeppesens, bord. Og han bekræfter, at ting til kreative aktiviteter er efterspurgt.
Henrik Bak Jeppesen fortæller, at det primært var de frivillige på Sankt Hans, som i starten hjalp med at sætte aktiviteter i gang, men at de frivillige nu fokuserer meget på, at det bør være ukrainerne selv, som sætter dagsordenen.
– Vi stiller rammerne til rådighed, og så kan de gøre, hvad de har lyst til, inden for de rammer, lyder det fra Henrik Bak Jeppesen.
Henrik Bak Jeppesen fortæller, at de frivillige så vidt muligt forsøger at imødekomme de ukrainske børns ønsker.
– Det kan godt være, at vi frivillige finder noget sjovt, men det er ikke sikkert, børnene også synes det. Ukrainerne har selv taget initiativ til malerundervisning. Vi håber, der kommer mere af den slags, siger Henrik Bak Jeppesen.
Læs også: Ukrainske børn sidder fast i modtageklasser: »De tænker på, at de skal tilbage til Ukraine«
Hvis man ligger inde med tusser, perler eller andre ting til kreative aktiviteter, så kan man stadig bidrage til indsamlingen ved at kontakte initiativtageren, Susanne Jakobsen.
Sådan gjorde vi: Journalisten meldte sig ind i en lokal facebookgruppe, hvor journalisten fandt det opslag, som Susanne Jakobsen havde slået op. Journalisten ringede til Susanne Jakobsen på det telefonnummer, som fremgik af opslaget. Herefter ringede journalisten til kommunen for at høre, om der var nogen, der arbejdede ude på Sankt Hans, og blev ad omveje viderestillet til en frivillig på stedet.