En del af de unge, som ikke længere figurerer i arbejdsløshedsstatistikken, er nu i gang med en uddannelse. Det kommer nu frem, efter Kommunernes Landsforenings magasin, Momentum, har beskrevet, at Danmark har Europas største fald i ledighed blandt unge under 25 år.
De fleste prognoser viser, at vi kommer til at mangle fagudlærte i 2020.
Dorthe Skovgaard Wihre, pressechef for Danske Erhvervsskoler
Dette betyder dog ikke, at de er i arbejde. En del af de unge er nemlig begyndt på en uddannelse på en af landets mange erhvervsskoler blandt andet som en konsekvens af de såkaldte ungeenheder, flere kommuner har oprettet.
– Vi oplever en tendens i øjeblikket, hvor flere begynder på en erhvervsuddannelse, men det er ikke noget, vi kan dokumentere endnu, siger Dorthe Skovgaard Wihre, pressechef for Danske Erhvervsskoler.
Praktikpladser er altid en udfordring
Det er dog flere udfordringer forbundet med den ellers positive udvikling. Flere studerende betyder nemlig også et behov for flere praktikpladser. Og praktikpladserne er der i forvejen mangel på.
– I dag vælger 19 procent af en årgang at tage en erhvervsuddannelse. Det tal vil regeringen have op på 30 procent, og det betyder, at vi skal ud og skaffe flere praktikpladser, siger Dorthe Skovgaard Wihre.
Læs også: KL-formand: Straf uddannelser, der ikke samarbejder med erhvervslivet
– Kontanthjælpen afskaffes for unge under 30 år uden uddannelse. De kan i stedet få uddannelseshjælp tilsvarende SU.
– Unge under 30 år får et uddannelsespålæg, hvilket betyder at de kan tvinges i uddannelse eller i nyttejob.
– Særligt udsatte får ret til en mentor, som kan hjælpe til et stabiliseret liv.Alle partier er med i forliget fra 2013 undtagen Enhedslisten.
Kilde: Beskæftigelsesministeriet
Hun påpeger dog, at det generelt er positivt med flere unge på erhvervsskolerne, og hun er ikke nervøs for at komme til at uddanne unge til arbejdsløshed.
– Vi skal ikke være bange for, at der vil mangle job til de unge efter endt uddannelse. De fleste prognoser viser, at vi kommer til at mangle fagudlærte i 2020, siger Dorthe Skovgaard Wihre.
Tvungen uddannelse kan give bagslag
Mange af de unge, som nu finder vej til erhvervsskolerne, kommer fra de såkaldte ungeenheder og uddannelsespålæg, der blandt andet betyder, at kommunen kan fratage de unge kontanthjælpen, hvis de ikke går i gang med en uddannelse.
Hvis der ikke er nogle jobs, kan man signalere lige så kraftigt, som man vil
Finn Sørensen, socialordfører Enhedslisten
Arbejdsmarkedsordfører for Liberal Alliance Joachim B. Olsen, mener ikke, at det udelukkende er positivt, når unge tvinges i uddannelse:
– Der er jo en stor risiko for, at de unge, som går i gang med en uddannelse, ikke er motiverede for at være der, og så får de ikke særlig meget ud af det, siger Joachim B. Olsen.
Læs også: Arbejdsløse kæmper mod sig selv i jobjagten
Enhedslistens socialordfører Finn Sørensen ser også skeptisk på uddannelsespålægget, der ifølge ham kan betragtes som et urimeligt ultimatum.
– Hvis man står overfor valget mellem at få frataget sit eksistensgrundlag eller starte på en uddannelse, tager de fleste jo nok den sidste mulighed. Men er det et godt udgangspunkt at begynde en uddannelse på? Bliver de ved, eller falder de fra?
Kontantshjælpsreform eller højkonjunktur
Kontanthjælpsreformen er årsag til, at flere unge er kommet i arbejde og under uddannelse, mener blandt andet Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard (S).
– Først og fremmest gav kontanthjælpsreformen et kraftigt signal til alle parter om, at vi som samfund ikke kan være bekendt, at vi lader unge mennesker gå ledige på en passiv ydelse, siger Jacob Bundsgaard i et interview til Momentum.
Der er jo en stor risiko for, at de unge, som går i gang med en uddannelse, ikke er motiverede for at være der, og så får de ikke særlig meget ud af det.
Joachim B. Olsen, arbejdsmarkedsordfører Liberal Alliance
Den analyse er Finn Sørensen fra Enhedslisten ikke enig i:
– Hvis der ikke er nogle jobs, kan man signalere lige så kraftigt, som man vil, siger Finn Sørensen.
Han mener i stedet, at det markante fald i arbejdsløshed skyldes flere andre faktorer.
– Vi har nået bundet af krisen, og der er bedre plads på arbejdsmarkedet. Det betyder, at de mennesker, som har stået udenfor arbejdsmarkedet, nu har en mulighed for at komme ind, og den har de taget, siger socialordføreren.
Læs også: Arbejdsmarkedsforsker: Tryghed i det offentlige er fortid
Joachim B. Olsen (LA) er også tilbageholdende ved at give kontanthjælpsreformen al æren.
– Kontanthjælpsreformen er en del af svaret, men det skyldes flere forhold. Beskæftigelsen stiger generelt set, og der er mange faktorer, som spiller ind her, siger Joachim B. Olsen.
Ifølge undersøgelsen er ungdomsarbejdsløsheden i Danmark på 10.8 procent, hvilket er et fald på 23 procent i forhold til sidste år. Det er kun Tyskland, Norge, Østrig og Island, der har en lavere ledighed blandt unge end Danmark.