Ni personer iført masker af politikere på Christiansborg står foran Finansministeriet og diskuterer finansloven. Hver har de et skilt med et kryds over, hvor der blandt andet står ‘rent drikkevand’, ‘gratis skolegang’, ‘kvinderettigheder’ osv.
De er en del af en aktion af et nyt ungdomsnetværk UngiVerden, der er imod, at regeringen vil skære 2,5 milliarder danske kroner på udviklingsbistanden.
– Skiltene, der er blevet sat kryds over, skal symbolisere de ting, vi giver afkald på ved at flytte penge fra udviklingsbistanden. Det er nogle helt basale rettigheder, som lige pludseligt bliver skåret bort, siger talsmand for aktionen Kasper Elsgaard.
Det handler i høj grad også om at få ungdommen og vælgere til at tænke globalt.
Anja Katrine Søndergaard, aktivist i ungdomsnetværket UngiVerden.
UngiVerden består af syv ungdomsorganisationer, og med til aktionen er Mellemfolkeligt Samvirke, Dansk Flygtningehjælps Ungdom og Nødhjælpens Ungdom repræsenteret.
Pengene går til asyl
Nedskæringerne i udviklingsbistanden skal bruges til at lukke Danmarks asyl-kasse.
– Det er uholdbart, at man skærer i det langsigtede ulandsarbejde for at løse et akut asylproblem. Det er jo netop den fremtidige udviklingsbistand, der skal sørge for, at der ikke kommer så mange flygtninge, siger Kasper Elsgaard.
UngiVerden stiller ikke noget konkret løsningsforslag til, hvor pengene til asyl skal findes i stedet.
Til de unge, for de unge
En af deltagerne til aktionen er Anja Katrine Søndergaard, som arbejder for Mellemfolkeligt Samvirke og er med i netværket UngiVerden. UngiVerden handler ifølge hende ikke kun om at få politikerne til at interessere sig for internationale problemstillinger.
Læs også: Unge går uden om organisationerne
– Det handler i høj grad også om at få ungdommen og vælgere til at tænke globalt, dvs. overveje andet end partiernes politik på sundhedsområdet, dagpenge eller økonomi, men tænke ud over Danmarks grænser, når de skal sætte deres kryds, siger hun.
Hun håber på, at UngiVerden bliver et vedvarende netværk, hvor de forskellige ungdomsorganisationer kan samarbejde på kryds og tværs og give de unge en stemme.
– De unge har ikke rigtig kendskab til udviklingsprocesser og har ikke en platform for at engagere sig. Det er det, vi gerne vil prøve at skabe, siger hun.
UngiVerden holder ligeledes en ungdomsworkshop den 12. november, som leder op til en konference omkring FN’s udviklingsmål i 2015.