På Jagtvej 64 i Hillerød ligger Street-Lab. Solen står lige ned, og en flok unge mennesker sidder henslængt på udendørssofaerne. Det er næsten umuligt ikke at få associationer til det nedlagte ungdomshus på Jagtvej 69. Visionerne er dog vidt forskellige.
Sammen med elever fra Grundtvigs Højskole har Street-Lab netop påbegyndt arbejdet på nye udendørs træningsfaciliteter. Projektet fortsætter denne uge.
Det sker som en del af projektet ”Gror sammen”, der i samarbejde med Nordea-fonden har fået en million kroner til at danne rammerne for et grønnere ungekulturhus.
For Søren Lerche, som er formand for Street-Lab og lærer på højskolen, vækker initiativet stor begejstring.
– Vi prøver at gå med på de idéer, som de unge får. Så når de foreslår at lave en have, så er det dét, vi gør. Det eneste budskab, vi har, er, at de selv skal stå for det og kan mødes på tværs af interesser, siger han.
De nye træningsfaciliteter rummer en klatrevæg, en træningsbænk og steder med mulighed for at kunne lave gadeidræt.
Et projekt på de unges præmisser
Det er gennem faget ”Gør en forskel” på Grundtvigs Højskole, at elevernes idéer om et træningsområde begyndte at spire.
– Meningen med faget er, at man prøver at gøre en forskel her i Hillerød. Man prøver at gøre noget for byen. Det kan være at bygge noget eller skabe noget. Her fangede stedet vores opmærksomhed, fordi det er et fedt sted at være for unge. De får lov til at få noget ansvar og dyrke deres interesser, siger Magnus Bruun Barreth, der er elev på Grundtvigs Højskole.
Hos Street-Lab får de unge mulighed for at dyrke flere forskellige interesserer. Der er nemlig plads til at skate, lave en strikkeklub, planlægge fester, dyrke parkour, reflektere og diskutere med hinanden om at det at være ung i de store udendørssofaer.
• Sammentænke gadeidræt og natur
• Skabe et fælles mødested i naturen
• Bygge et shelter, bålhytte og et udekøkken
• Bidage til at fremme biodiversiteten
Kilde: Nordea-fonden
Det kom ikke ud af det blå, da eleverne fik idéen om at skabe et træningsområde. Ifølge Frida Kjær Agger, der også er elev på højskolen, kan udendørs træning lokke flere unge til.
– Vi prøver at trække på fællesskabet for at få folk med herned. Særligt i form af udendørs træning, hvor vi kan tiltrække nogle nye – unge som gamle, men primært unge. Ideen er også at dem vi lokker til med udendørstræning, starter med at komme her på grund af det, men måske får udvidet deres horisont og får øjnene op for nogle af de andre aktiviteter hernede, siger hun.
Ifølge Lone Fjorback, der er forsker i børn og unges trivsel ved Aarhus Universitet, er projekter som disse vigtige for unges mentale helbred.
– Det er vigtigt for unge mennesker at indgå i fællesskaber, særligt udenfor hvor man kan bevæge sig. Det er rigtig godt at være i naturen, siger hun.
Der er dog ikke nogle studier, der påviser, at samvær i naturen er bedre end samvær indenfor, men Lone Fjorback slår fast, at man ikke kan løbe fra, at naturen har et positivt præg på de fleste.
– Der findes ikke et specifikt studie på det, men det er godt for alle at være i naturen, have adgang til naturen og være ude sammen med folk, siger hun.
Læs også: Nyt initiativ skal hjælpe børn og unge til fritidsaktiviteter
For eleverne er det vigtigt, at alle kan være med.
– Med det nye træningsområde håber vi på, at der kommer nogle herned, der er interesserede i træning, men som måske også kan få vækket deres interesse for noget andet, siger Frida Kjær Agger.
I forbindelse med projektet ”Gror sammen” skal der også bygges bålhytter og plantes træer, buske, køkkenhaver og anlægges en lille sø ved siden af at bygge bevægelsesrum og sociale rum.
Læs også: Nyt initiativ kan hjælpe Hillerød som oplevelsesby
Sådan gjorde vi: Journalisten fandt et opslag fra Street-Lab i Facebook-gruppen ”Hillerød skal være en hyggelig by”. Herefter tog journalisten derhen og interviewede formanden og eleverne fra Grundtvigs Højskole. Interviewet med forskeren fra Aarhus Universitet er lavet over telefon.