Gymnastik, gå-fodbold og golf: 90.000 kr. til gratis glæder for seniorer i Helsingør

Udendørs aktiviteter og motion er vigtige elementer for socialt samvær blandt seniorer under corona.
Foto: Kathinka Sonne Olsen

For Helsingør Kommunes seniorer byder foråret 2021 på en række gratis fritidsaktiviteter som udendørs gymnastik, gå-fodbold og golf. Udover at skabe sociale fællesskaber er der særligt fokus på, at aktiviteterne foregår under coronatrygge rammer – eksempelvis med mindre hold, udendørs træning og god afstand.

Det er en pose penge, der er til overs fra en politisk aftale i Folketinget i 2020 med fokus på initiativer for seniorer, der finansierer aktiviteterne. Helsingør Kommune blev dengang tildelt 165.000 kr., og restmidlerne fra denne aftale lyder på knap 90.000 kr., som her i foråret bliver fordelt på forskellige aktiviteter i samarbejde med lokale foreninger og klubber i Helsingør Kommune.

– Målet er særligt at hjælpe disse borgere ud i eller tilbage i fællesskaber og understøtte deres sundhed – selv under en pandemi, fremgår det af et referat fra et møde i Omsorgs- og Sundhedsudvalget i Helsingør Kommune, hvor udvalget diskuterede fritidsaktiviteterne for seniorer.

Aftale om initiativer til seniorer i forbindelse med COVID-19 (1. maj 2020)

Folketinget afsatte 15 mio. til kommunerne til fritidsaktiviteter, der særligt prioriterede ældre borgere.

Aftalen tildelte Helsingør Kommune 165.000 kr.

Efterårets aktiviteter har efterladt et restbeløb på knap 90.000 kroner, der nu skal nu bruges på diverse udendørs aktiviteter i foråret.

Fritidsaktiviteterne er et gratis tilbud til førtidspensionister og alle over 60 år, som bor i Helsingør Kommune.

Aktiviterne har en samlet deltagerkapacitet på omkring 53 og forløber over otte uger.

Kilde: Omsorgs- og Sundhedsudvalget i Helsingør Kommune

Læs også: RADIO: Aktive ældre trodser corona

Forårets aktiviteter forløber over otte uger og er et tilbud til førtidspensionister og alle over 60 år, der bor i kommunen. Der kan dog kun være 53 deltagere i alt, da det hele afholdes under hensyntagen til corona.

Socialt fællesskab gennem bevægelse

D. 19. april starter forårets første aktivitet, der er blevet til i samarbejde med Helsingør TEAMGYM, hvor Ida Marie Dahn er træner.

– Vi blev spurgt af kommunen og sagde, at vi helt sikkert godt kunne få stablet et hold på benene, siger Ida Marie Dahn.

Læs også: 99 år og afhængig af motion: Jeg kan simpelthen ikke lade være

I foreningen TEAMGYM laver de gymnastik for alle niveauer, og Ida Marie Dahn er fastansat til at træne gymnastikholdene for TEAMGYM i dagtimerne. Derfor er det også hende, som har ansvaret for planlægningen af den udendørs gymnastiktræning til seniorerne.

– Hovedformålet er at skabe et fællesskab omkring bevægelse. At komme ud og have det sjovt sammen, siger Ida Marie Dahn om seniorgymnastikken.

Manglende motion er livsfarligt for ældre mennesker

Netop bevægelse og motion er et godt udgangspunkt for initiativer til seniorer – især under corona, fordi de er særligt udsatte ved manglende bevægelse.

– Mere end 40 procent af danskerne har nedsat deres fysiske aktivitetsniveau under corona. For de ældre er det der med at sidde for meget stille i et helt år direkte livsfarligt, fordi de mister kondition og muskelmasse og funktionsevne meget hurtigere end yngre mennesker. Derfor er den perfekte kombination, hvis man både kan få socialt samvær og motion på samme tid, siger David Vincent Nielsen, ensomhedskonsulent for Ældre Sagen.

Udover udendørs gymnastik med TEAMGYM, er der også kommet startdato på gå-fodbold, som arrangeres af Snekkersten IF, og som de ældre kan gå til fra d. 6. maj frem til d. 23. juni.

Sådan gjorde vi: Skribenten var interesseret i at undersøge kommunale tiltag i foreningslivet i forbindelse med corona og fandt deraf frem til de planlagte forårsaktiviteter for seniorer i Helsingør Kommune. Herfra fulgte interviews med involverede parter og ydermere en vurdering af de givne tiltag fra en kilde ved Ældre Sagen. Skribenten lavede skriftligt interview med sekretariatsleder Katrine Rosholt Bremholm for Omsorgs- og Sundhedsudvalget ved Helsingør Kommune og foretog de andre interviews telefonisk.