Den amerikanskledede koalition har intensiveret angrebene på oliefelter og materiel anvendt af terrorgruppen Islamisk Stat (IS). Mandag destruerede amerikanske fly blandt andet 116 tankbiler til olietransport i et luftangreb nær byen Abu Kamal i det østlige Syrien på grænsen til Irak.
Inden angrebet havde flyene kastet flyveblade, der advarede chaufførerne om at komme væk fra bilerne. Det fremgår af det amerikanske forsvarsministeriums hjemmeside.
Angrebet er en del af Operation Tidal Wave II, hvor det amerikanske militær gennem luftangreb går efter at ramme Islamisk Stats olieproduktion, som udgør en væsentlig indtægtskilde for terrorgruppen:
– Den langsigtede effekt af denne indsats for at forringe IS’ olieindtægter vil tage noget tid at realisere fuldt ud, men vi ved, at vi på kort sigt afbryder denne betydelige finansieringskilde, der bliver brugt til at at slå uskyldige mennesker ihjel, sagde talsmand for Pentagon, flådekaptajn Jeff Davis mandag på et pressemøde på baggrund af fredagens terrorangreb i Paris.
Læs også: Terrorkort: Har du hørt om alle angrebene?
Ifølge journalist og forfatter til bogen ‘Terrorens kalifat’ Deniz Serinci giver det god mening at gå efter terrorgruppens olieproduktion. Ifølge ham tjener IS, hvad der svarer til tre milliarder kroner årligt på at sælge olie langt under markedsprisen:
– IS sælger olien for 25 dollars per tønde på det sorte marked. Køberne er private kunder i Tyrkiet, Jordan, Syrien, Iran og Irak. Derudover har præsident Assad også købt olie af dem gennem kristne mellemmænd, siger han.
Militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Johannes Nordby bekræfter, at Assad har købt olie af den islamistiske terrorgruppe.
– På et tidspunkt anså Assad ikke Islamisk Stat for det største problem. Han købte olie af dem, og de fik våben af ham, fordi det passede ham egentlig ganske udmærket, at Islamisk Stat bekæmpede kurderne og den frie syriske hær, som han anså som den største trussel, forklarer han.
Mange udfordringer ved at bombe oliemål
Det har længe været kendt, at IS tjener penge på at sælge olie, og siden den amerikanskledede koalition begyndte at bombe i Syrien i 2014, har blandt andet olieraffinaderier været blandt målene. Men det er endnu ikke lykkedes at standse oliestrømmen ud af IS-kontrollerede områder, blandt andet fordi olien produceres fra små, improviserede raffinaderier:
– Man har ikke ramt alle mål, og det kan der være flere grunde til. Det kan være, de ligger steder, hvor det er for risikofyldt at bombe, måske tæt på en by. Det kan også være, at man ikke ved, hvor de er. Noget af olien kan raffineres ret nemt, så der kan være små, interimistiske raffinaderier, som kan være svære at finde, siger Johannes Nordby.
Han tilføjer desuden, at der er mere langsigtede overvejelser, man også må gøre sig. Når eller hvis IS en dag er nedkæmpet, vil genopbygningen af landet blive sværere, hvis man i mellemtiden har gjort uoprettelig skade på miljø og infrastruktur:
– Hvis man bomber et stort olieraffinaderi sønder og sammen, vil det jo også tage lang tid at opbygge igen. Hvis der er flere tusind tons olie i tankene rundt omkring, så vil det jo ødelægge rigtig meget, både miljømæssigt og infrastrukturmæssigt. I lokalområdet vil det være en stor katastrofe, siger han.
Læs også: Ekspert: Hacker-gruppes krig mod IS er svær at vinde
IS’ alsidige indtægtskilder
Koalitionen indledte Operation Tidal Wave II den 21. oktober med bombardementer af oliefelter i det østlige Syrien. Navnet henviser til den oprindelige Operation Tidal Wave, hvor det amerikanske luftvåben under Anden Verdenskrig bombede oliefelter i Rumænien for at standse olieleverancer til Nazityskland.
Ifølge Deniz Serinci er det vigtigt at gå målrettet efter olieinfrastruktur. Men olie er langt fra terrorgruppens eneste indtægtskilde. Han nævner blandt andet skatteinddrivelse fra de syv-otte millioner mennesker, der bor i områder besat af IS, løsepenge for gidsler samt bankrøverier som væsentlige indtægtskilder for terrorgruppen:
– I juni 2014 stjal IS 429 millioner dollars fra centralbanken i Mosul. Man siger, at for de penge kan IS betale 600 dollars om måneden til 60.000 krigere i et år, bare for at nævne ét eksempel, siger han, og nævner også salg af oldtidslevn.
Læs også: Rusland frygter regimeskifte i Syrien
– De elsker at vise, hvordan de smadrer kulturskatte, men de smadrer kun småting, og så slukker de kameraet. Så skiller de resten ad, og sælger det på det sorte marked, forklarer han.
Siden terrorangrebet i Paris fredag, hvor dødstallet nu er oppe på 132, har Frankrig gennemført flere bombeangreb mod terrorgruppens højborg Raqqa, og søndag lovede USA’s præsident Barack Obama og andre statsledere at intensivere kampen mod terrorgruppen.