Valget blev afgjort på Nørrebro: »Man skal ikke tildele Rådmandsgades Skolen en stor rolle«

Stemmerne fra Rådmandsgades Skole på Nørrebro blev dem, der afgjorde folketingsvalget. Foto: Casper Brix Hartvigsen

Rådmandsgades Skole lagde hus til valgets største gyser, og det var stemmerne herfra, der sikrede at valget faldt ud til rød bloks favør.

Klokken 00:46 blev valgstedet det sidste, af alle landets valgsteder, der fik optalt deres stemmer, hvilket sikrede 90 mandater til den røde blok.

Læs også: Konservative fører valgkamp til sidste minut på Frederiksberg, men troen på Pape svinder ind

Mange “røde vælgere” kunne dermed ånde lettet op, da det på de sene nattetimer blev mere sandsynligt, at der dannes en regering med Mette Frederiksen som statsminister for et stærkere, rødt parlamentarisk flertal.

– En historisk aften på alle mulige måder, lyder det fra Kristian Madsen, chefredaktør på A4 og forhenværende politisk kommentator.

Valget har umiddelbart ligheder med folketingsvalget i 1998. Dengang blev det blot 176 færøske stemmer, der gjorde Poul Nyrup Rasmussen til statsminister. Kristian Madsen mindes dette som en tilsvarende historisk begivenhed.

– Jeg var der i 1998 da Nyrup vandt med et enkelt mandat. Havde Mette Frederiksen ikke fået det sidste mandat, havde vi fået et helt andet spil efter dette valg, siger Kristian Madsen.

Læs også: Tvivl i Tårnby: »Jeg har faktisk skiftet blok«

Om Rådmandsgades Skolen bliver indplaceret i historiebøgerne, som værende stedet, hvor folketingsvalget 2022 blev afgjort, er der ikke noget der tyder på ifølge Kristian Madsen.

– Nu var det tilfældigvis Rådmandsgades Skolen der tippede mandaterne, men man skal ikke tildele Rådmandsgades Skolen en stor rolle. Det, man skal fokusere på er, at det har været så tæt. For fire måneder siden så Mette Frederiksen færdig ud i meningsmålingerne lige indtil valgaftenen, da hun hev en masse mandater hjem, siger Kristian Madsen.

På Rådmandsgades Skole er valget forbi, og hverdagen går videre. Foto: Casper Brix Hartvigsen

På Rådmandsgades Skole kan man dagen derpå vende tilbage til det vanlige liv.

Få timer forinden har skolen været centrum for valgets afgørelse, og alle danskeres øjne og ører har været rettet herimod, men valget spøger stadig en smule.

Valgplakater og iturevne vejvisningsskilte pryder fortsat de sølvgrå værn, der omkranser vejkrydset, hvorved skolen står.

For børnene i skolegården er det underordnet. De spiller fodbold og griner højlydt. Én udklædt som et skelet – der har jo lige været Halloween.

Nu er det blot den sidste fintælling af stemmerne der mangler, før valget endeligt kan afgøres.

– Det ville være en passende afslutning, og en crazy udvikling, hvis fintællingen flytter et mandat fra rød- til blå blok, lyder det fra Kristian Madsen.