Stemmetal: Moderaterne uhyggeligt tæt på at slå Konservative i Gentofte

Bernstorffsvej i Gentofte Kommune. / Foto: Felicia Hey Brydesen

Selv om Gentofte traditionelt er et af de steder i Danmark, hvor Det Konservative Folkeparti får flest stemmer, har Moderaterne været kun 0,2 procentpoint fra at blive det næststørste parti i kredsen ved det netop overståede folketingsvalg. Med 14,4 pct. af stemmerne er Gentofte kredsen det sted i landet, hvor Moderaterne har fået flest stemmer. 

– Det er ikke så overraskende, at Moderaterne har fået mange stemmer, når der er kommet et ekstra borgerligt parti til, som kan stjæle lidt stemmer fra de andre blå partier, mener Peter Kornelius Nielsen, som bor i Gentofte.

Lars Løkke Rasmussens (M) og hans nystiftede parti ligger i Gentofte Kommune helt tæt med Konservative. De kæmper om at være det næststørste parti i kommunen ved folketingsvalget, men Konservative fastholdt positionen med 14,6 procent af stemmerne, mens Venstre med 16,8 pct. er det største.

Borgerne havde set den komme

Moderaternes store fremskridt i Gentofte Kommune viser sig ikke at forbavse de adspurgte, da Netavisen tog dertil for at snakke lidt med borgerne om valgresultatet.

– Det havde jeg egentlig godt set komme, fordi Lars Løkke Rasmussen (M) i mange år har været i Venstre, og det er et stort parti i Gentofte, forklarer Leon Hasholm.

I Gentofte Kommune fik Venstre flest stemmer ligesom ved valget i 2015.

– Det giver god mening, at Moderaterne har fået flest stemmer i vores kommune. Vi plejer at være ret borgerlige ved folketingsvalget, så det overrasker mig overhovedet ikke, fortæller Jan Fritzen.

Der tegner sig et billede af, at borgerne i kommunen ikke lader sig overraske af Moderaternes høje stemmeresultat i Gentoftekredsen.

– Den havde jeg set komme, at Moderaterne ville få en del stemmer herfra, fortæller Kamille Bruun.

– Det kan ikke overraske mig, de har vel taget nogle af stemmerne fra Venstre, siger Ilse Mortizen, som er enig med Kamille Bruun

Læs også: Moderaterne stormer frem og bliver det tredjestørste parti

Vendt op og ned

Det er ikke kun Moderaternes stemmeresultat, som har ændret sig i Gentofte Kommune.

Ved dette folketingsvalg er der fuldstændig vendt op og ned på resultaterne. Der er nogle tydelige vindere og tabere.

De to, traditionelt store blå partier er begge gået tilbage. Venstre har i alt mistet 8,4 procent, og Konservative er gået 6,0 procent tilbage ved dette valg.

Modsat er det gået for Liberal Alliance, der har oplevet en stigning på 9,6 procent, hvilket betyder, at Liberal Alliance og Moderaterne sammen deler tredjepladsen.

Selv om Venstre fortsat er Gentofte-borgernes foretrukne parti, er de gået en del tilbage. Det overrasker ikke borgerne, som klart forestiller sig, at Moderaterne har stjålet nogle af deres stemmer, og derfor har fået den bedste placering i Gentoftekredsen.

Sådan gjorde vi: Efter valget stod det klart, at Moderaterne havde fået flest stemmer i Gentofte Kommune. Derfor tog redaktionen dertil og spurgte dele af befolkningen, om de var overraskede. Herfra blev flere eksperter kontaktet, men ingen meldte tilbage med svar. Kilderne er interviewet på gaden i Gentofte.