Vejrquiz: Er det diset eller tåget i dag?

Når sigtbarheden er under 1000 meter, er det tåget. Foto: Pixabay
Når sigtbarheden er under 1000 meter, er det tåget. Foto: Pixabay

– Endnu tåge mange steder ellers mest tørt, men skyet og diset

Sådan lyder vejrudsigten fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) om dagens vejr. Tåge og dis bliver ofte skåret over en kam, da de to vejrfænomener begge er skyer, der er tæt på jordoverfladen. Men der er en betydelig forskel på vejrfænomenerne, forklarer meteorolog og vagtchef hos DMI, Dan Nilsvall.

– Rent meteorologisk er der en stor forskel på dis og tåge. Når man kigger mod horisonten og kan se under 1000 meter frem, er det tåget. Hvis sigtbarheden er mellem 1 til 5 km, betegner man vejrfænomenet som dis, siger Dan Nilsvall.

Forskellige varianter af tåge
Mens dis bare er dis, findes der flere varianter af tåge, der dannes ved forskellige vindretninger og temperaturer.

– Vi har to typer af tåge i Danmark, nemlig advektionståge og udstrålingståge, siger Dan Nilsvall.

Advektionståge dannes, når varm og fugtig luft bevæger sig ind over en kold overflade, og skaber diset og tåget vejr. Udstrålingståge dannes i klare og stille nætter, når luftens temperatur falder til temperaturen for dugpunktet, skriver DMI.dk.

Læs også: Mildt vejr ingen undskyldning: Skift til vinterdæk nu 

– Rent meteorologisk er der en stor forskel på dis og tåge. Når man kigger mod horisonten og kan se under 1000 meter frem, er det tåget. Hvis sigtbarheden er mellem 1 til 5 km vil vejrfænomenet blive betegnet som dis.
Dan Nilsvall, meterolog og vagtchef hos DMI

Vagtchefen for DMI påpeger, at vi i Danmark går glip af andre typer tåge, fordi landet er fladt.

– Danmark har ikke bjerge eller mange højder, og det betyder, at vi kun har advekstionståge og udstrålingståge. I Norge oplever man eksempelvis andre dannelser af tåge i højderne, siger Dan Nilsvall.

Læs også: Danskere blæser på stormvejret

Tågesæsonen er begyndt
Selvom udstrålingståge oftest ses om sommeren, er det ikke sommeren, der er højsæson for tåge, forklarer Dan Nilsvall. Derimod er tågen et dominerende vejrfænomen her i efterårsmånederne, og det fortsætter hele vinteren.

– Advektionståge oplever vi ofte i løbet af efteråret og vinteren. Ved advektionståge er luften meget fugtig, som vi har oplevet dét de sidste dage, og når der ikke er vind, kan tågen blive liggende i flere dage, som vi ser det flere steder i Danmark lige nu, forklarer meterologien fra DMI.

Tågesæsonens ankomst betyder ekstra risici, når vi gebærder os i trafikken. Bo Petersen fra Vejdirektoratets trafikcenter siger, at dagens tåge ikke har forårsaget nogle komplikationer for den aktuelle trafiksituation, men anbefaler, at bilister er ekstra opmærksomme på tåge og dis i trafikken.

– Med tågen vi oplever i de her dage, skal vi huske på at køre efter forholdene, holde god afstand på vejene til andre biler og selvfølgelig køre med tågelygter, siger Bo Petersen.