For få hænder er et stort problem i den lokale vælgerforening i Vallensbæk, og samtidig mangler de ildsjæle, der vil lægge tid og kræfter i, at få Venstre tilbage på sporet. Det går ikke, som de gerne vil have det, og det har det ikke gjort længe. Ved seneste kommunalvalg formåede partiet ikke at finde en spidskandidat og stillede derfor slet ikke op.
Venstre Vallensbæk
Formand for Venstre Vallensbæk: Niels Jørgensen, 76 år
Kommunalvalget 2017: Næsten en halvering i stemmer og formåede ikke at blive valgt ind
Kommunalvalget 2021: Kunne ikke finde en spidskandidat, så stillede ikke op
Den nuværende formand i Venstre Vallensbæk, Niels Jørgensen, har i flere årtier været frontmand for partiet. Han er dog nået en alder, hvor opgaven er blevet for omfattende at klare alene.
– Jeg er en enmandshær i Vallensbæk, og det er jeg ikke dygtig nok til, siger Niels Jørgensen (V).
Et af problemerne er, at flere af partiets medlemmer er ved at være ældre.
– Vi har ikke så mange medlemmer i vores vælgerforening, og mange af os er ved at være for gamle. De enkelte yngre medlemmer, vi har i foreningen, har mange andre interesser, som de prioriterer over arbejdet i foreningen, siger Niels Jørgensen (V).
Derfor står Venstre i Vallensbæk over for et seriøst problem, da der ikke er nogen til at løfte den nuværende formands arv.
Læs også: Venstre-politiker uenig i vedtaget lovforslag: »Au pair skal være for alle«
– Det er en kedelig kendsgerning, men vi har ikke nogen kandidater til at overtage min post, siger Niels Jørgensen (V) og tilføjer, at folk desværre ikke står i kø for at melde sig ind i deres lokale vælgerforening.
Mangel på yngre medlemmer
Niels Jørgensen (V) gør, hvad han kan for at få nye yngre medlemmer ind i foreningen. Han forsøger at få kontakt med borgerne gennem sociale medier, hvor han beskriver foreningen som åbenhjertet og et sted, hvor det er let at komme til orde.
Venstre Vallensbæk har tidligere haft studerende som medlemmer, men de har været svære at holde på efter endt uddannelse.
– Vi vil tage imod med kyshånd, hvis der er studerende, der kunne tænke sig at lægge et arbejde i vores forening, siger Niels Jørgensen (V).
Læs også: Kandidat fører valgkamp på Tik Tok: »Lokalpolitik er ikke kun for gamle nisser«
Problemet er, at Niels Jørgensen ikke ved, hvor han skal få de nye medlemmer fra, samtidig med at det er svært at holde på de nuværende unge.
Overgangen er svær
Landsformand for Venstre Ungdom, Maria Ladegaard, genkender billedet af, at de unge er svære at fastholde.
– Vi kan se et markant frafald i overgangen fra VU til Venstre, og det er noget både VU og Venstre arbejder på at nedbringe, siger Maria Ladegaard.
Maria Ladegaard siger, at der er store forskel på, hvad medlemmerne kan og vil i et ungdomsparti og i et politisk parti for voksne. Det indhold, der møder de unge i overgangen fra ungdomspartiet til det ‘voksne’ parti, kan skræmme de unge væk.
– Det vi hører, når vi spørger rundt, hvorfor folk ikke er fortsat i Venstre, er, at det er lidt en anderledes oplevelse at gå fra at være til oplæg hver tirsdag med sine gode venner, til at gå til bestyrelsesmøde og sidde og spise ostemadder. Kontrasten er simpelthen for skarp og appellerer tydeligt til forskellige aldersgrupper, siger Maria Ladegaard.
Bedre samarbejde mellem foreningerne
Maria Ladegaard mener, at kommunerne skal være bedre til at binde foreningerne sammen. De kan få rigtig meget godt ud af hinanden, ikke kun til at sætte valgplakater op, men også løbende med input fra den yngre generation.
– Vi har et fælles ansvar for vores partis bedste, og vi gør, hvad vi kan, og Venstre har de sidste to år lagt sig i selen for at sikre en bedre overgang. Politikerne, der sidder i folketinget, kan jo godt se, at de bliver ældre og ældre. Man har muligvis forsømt talentudviklingen i Venstre i for lang tid, men de seneste to år har der været rettet fokus på problemet, siger Maria Ladegaard.
Læs også: Ny tværpolitisk forening: »Vi er gaven, lokalpolitikere ikke ved, de har brug for«
Der er altså håb for fremtiden, mener Maria Ladegaard, da der er kommet fokus på det problem, som de netop nu oplever hos Venstre i Vallensbæk. Netop Vallensbæk Kommune ser hun flere fordele ved.
– Fordelen ved en kommune som Vallensbæk er jo, at man kan bo i byen, samtidig med at man studerer inde i København, så jeg synes, der er flere fordele ved at stille op i eksempelvis en kommune som Vallensbæk, siger Maria Ladegaard.
Niels Jørgensen håber på at kunne få flere medlemmer ind i vælgerforeningen og åbner også op få muligheden for studiearbejde med løn, hvis nogen kunne have interesse i det. Det er vigtigt for Venstre Vallensbæk, at de får vendt skuden inden næste kommunalvalg.
– Hvis der ikke sker noget, så stiller vi formentlig heller ikke op ved næste valg, siger Niels Jørgensen (V).
Næste kommunalvalg bliver afholdt d. 3. november 2025.
Sådan gjorde jeg: Gennem en søgning på Infomedia, fandt jeg en række artikler, der omhandlede det seneste kommunalvalg i Vallensbæk Kommune. Flere af dem beskrev, hvordan Venstre ikke formåede at stille op, og at de havde store problemer. Jeg valgte derfor at lave en vinkel, der omhandlede, hvordan Venstre kommer ud af den situation, de er havnet i. Kilderne blev kontaktet over telefon.