Ny tværpolitisk forening: »Vi er gaven, lokalpolitikere ikke ved, de har brug for«

Politikerne skal være bedre til at åbne rådhusets døre op for debat, mener Lejres nye Tværpolitisk Forening.
Foto: Kirstine Crenzien Pedersen

Gammeldags og uigennemsigtigt. Det er ordene, Stine Nissen bruger om den lokalpolitiske kultur i Lejre. Derfor har hun været med til at starte Tværpolitisk Forening.

– I dag er det uigennemsigtigt, hvad der sker i det politiske maskinrum. Politiske aftaler bliver klappet af bag lukkede døre, forskellene mellem partierne bliver sværere at finde, og mine medstiftere og jeg oplever, at det er en kamp at råbe politikerne op, siger Stine Nissen, der er forperson i Tværpolitisk Foreningen.

Jeg har aldrig set, der blev taget reelle beslutninger på et kommunalbestyrelsesmøde. De bliver taget udenfor
Mikael Ralf Larsen, spidskandidat for SF til kommunalvalget 2021

Initiativtagerne kalder sig selv en ‘lobbyorganisationen for Lejres borgere’. De har lært hinanden at kende i kraft af deres plads i en række skolebestyrelser på tværs af kommunen.

Det viste sig, at skolerne stod overfor en række af de samme problemer som eksempelvis manglende finansiering til at sikre dygtige lærere. Ved at samarbejde oplevede gruppen, at de fik mere indflydelse.

Læs også: Partihop i Gribskov: Fem lokalpolitikere har i nuværende valgperiode vendt deres gamle parti ryggen 

– Foreningen skal både sikre, at borgerne bliver hørt, men også hjælpe dem til at samarbejde omkring fælles interesser fra Lejre i Syd til Kirke Hyllinge i nord, siger Stine Nissen.

SF-politiker: Giv plads til både offentlig debat og lukkede forhandlinger

Thomas Bisgaard, der har siddet i kommunalbestyrelsen siden 2017 for Radikale Venstre, byder den nye tværpolitiske forening velkommen, men han mener samtidig, at politikerne er transparente – blot på systemets præmisser.

– I dag bliver information om vores arbejde jo formidlet gennem dagsordner og referater, hvilket taler til en bestemt skare af mennesker med forhåndsviden om politik. Måske den nye kommunalbestyrelse kan gøre sig mere umage for at kommunikere gennem andre – og mere lettilgængelige – kanaler, siger Thomas Bidgaard (Rad. V.).

Men der skal også være plads til de lukkede forhandlinger, argumenterer SF’s Mikael Ralf Larsen. For et ikke-offentligt rum er nødvendigt for at se resultater, mener han.

Vi lancerer foreningen inden kommunalvalget, så vi ikke bliver oplevet som en protest mod den nye bestyrelse
Stine Nissen, forperson for Tværpolitisk Forening, Lejre

– Jeg har aldrig set, der blev taget reelle beslutninger på et kommunalbestyrelsesmøde. De bliver taget udenfor. Jeg forstår godt, det kan være frustrerende, men sådan foregår politik – om det er på Christiansborg eller det lokale byråd, siger Mikael Ralf Larsen (SF), der selv blev valgt ind ved kommunalvalget i 2013.

Dog ser han frem til dialogen med de nye politisk engagerede Lejre-borgere.

– Der skal være plads til begge dele: både lukkede forhandlinger og offentlig debat, siger Mikael Ralf Laren (SF)

Tre indsatsområder bliver foreningens første opgave 

Skolepolitikken blev det første samlingspunkt for stifterne af Tværpolitisk Forening, og derfor er emnet også blevet det første af tre indsatsområder, som foreningen vil arbejde med henover det næste år.

De andre to indsatsområder er: gennemsigtighed og debat omkring kommunens budget samt øget borgerinddragelse i udviklingen af lokalplaner.

Læs også: Unge flytter fra Lejre: »Ingen overvejede, om man kunne blive boende« 

Men selvom foreningen griber fat i emner, som medlemmerne ikke mener håndteres godt nok af politikerne, skal den ikke ses som en protestbevægelse.

– Vi lancerer foreningen inden kommunalvalget, så vi ikke bliver oplevet som en protest mod den nye bestyrelse. I stedet vil vi være borgernes talerør til og en samtalepartner for den nye kommunalbestyrelse, siger Stine Nissen, og tilføjer med et grin:

– Vi vil være gaven til vores lokale folkevalgte, som de ikke vidste, de havde behov for.

Sådan gjorde vi: Jeg så et opslag på en Facebook-gruppe for folk i Lejre omkring foreningen og tog kontakt til forperson, Stine Nissen. Derefter ringede jeg rundt til en række af spidskandidaterne til kommunalvalget.