Kunstnere donerer værker til fordel for ukrainske flygtninge

Kunstnerne fra Vallensbæk Kunstnerrute og deres værker Foto: Vallensbæk Kunstnerrute

Keramik og malerier skal danne rammerne om en alternativ form for nødhjælpsindsamling i Vallensbæk. Her er en række lokale kunstnere gået sammen om at auktionere et værk hver til fordel for ukrainske flygtninge.

Mandag den 4. april vil Vallensbæk Kunstforening, i samarbejde med Vallensbæk Kunstnerrute, afholde en fernisering med dertilhørende auktion på det lokale rådhus. Hele indtjeningen går ubeskåret til at hjælpe ukrainske flygtninge.

Konflikten i Ukraine

  • Den russiske invasion af Ukraine startede d.24. februar 2022
  • Over 1.000.000 ukrainere er flygtigt fra deres hjemland
  • I Danmark gør man plads til mere end 100.000 flygtninge

En god idé

Kunstværkerne leveres af Vallensbæk Kunstnerrute, som er et fællesskab, der er dannet af en række lokale kunstnere, og ideen til at hjælpe opstod også internt i fællesskabet.

– Ideen til fernisering og aktion opstod hos en af pigerne fra Kunstnerruten. Både Vallensbæk Kunstforening og Vallensbæk Kommune syntes, det var en god idé og bakkede derfor op, siger Tove Balling, som selv er kunstner og repræsentant for Vallensbæk Kunstnerrute.

Auktionen foregår som en del af en fernisering af kunstnernes værker, og arrangementet er optakt til en udstilling i slutningen af april.

– Vi er en lille kommune, hvor vi kender hinanden, og hvor vi i forvejen holder arrangementer. Derfor synes vi, at det var oplagt at hægte en auktion på, siger Tove Balling.

En måde at vise sig frem på

Ideen om en auktion til fordel for Ukraine mødte hurtigt kommunal opbakning.

– Vi kan se en forening, som har et spændende initiativ, og så prøver vi sammen med dem at finde ud af, hvordan vi bedst bakker budskabet op, siger kulturfaglig leder i Vallensbæk Kommune Johan Kjærulff Rasmussen.

Han lægger også vægt på det gode initiativ i at bruge sine kunstneriske evner i en god sags tjeneste. Det kommer både kunstnerne og Ukraine til gode.

Læs også: Tegn og stem: Lokaludvalg og kunstnere bekæmper lav stemmeprocent med farveblyanter

– Jeg synes, det er en god kobling for kunstnere at vise sig frem og gøre det, de er bedst til, og bruge det udtryk, som de nu engang har, til et godt formål, siger Johan Kjærulff Rasmussen.

Malere og keramikere kan ikke på samme måde stille sig op og eksempelvis synge en støttesang, som musikere kan, og derfor synes Johan Kjærulff Rasmussen, at Kunstnerrutens idé om at auktionere deres værker, er en spændende måde at bruge deres evner på.

Kommunen står sammen

Vallensbæk Kommune har vist sin opbakning omkring arrangementet ved, at Vallensbæks borgmester, Henrik Rasmussen, vil indlede aftenen ved at byde velkommen. Derudover har en række kommunalpolitikere vist deres støtte til arrangementet på Facebook og opfordret borgerene i Vallensbæk til at møde op. Vi har forsøgt at få Henrik Rasmussen til at udtale sig om arrangementet, men han er ikke vendt tilbage.

Læs også: Lejre bekæmper ældres ensomhed med kunst og yoga

Arrangementet vil foregå på Vallensbæk Rådhus, hvor der vil være vin, snacks og musikalsk underholdning med bandet ”De Gode gamle”.

Opdateret: Alle værker, som kunstnerne havde doneret, blev solgt på auktionen mandag aften. Det gav en indtjening på lige omkring 10.000 kroner, som doneres til Sammen for Ukraine, der er et samarbejde mellem DR, TV2 og 18 humanitære hjælpeorganisationer. 

Sådan gjorde vi: Ideen til historien opstod på baggrund af et Facebook-opslag i en lokal gruppe, hvor et af medlemmerne gjorde opmærksom på, at arrangementet ville finde sted og linkede til Vallensbæk Kunstforenings hjemmeside. Dernæst blev de relevante personer kontaktet telefonisk.