Venstrepolitiker om provinsbiograf: Vi må lade falde hvad der ikke kan stå selv

A man called otto kosmorama biograf frederiksværk
Tom Hanks-filmen ‘En mand ved navn Otto’ har gjort stort indtryk på frederiksværkeren Lis Kousgaard, der ofte besøger den lokale biograf Kosmorama. Nu søger biografen igen ny forpagter, og det får Lis til at frygte for biografens fremtid (Foto: Colombia Pictures)

– Jeg er kommet i biografen siden, jeg var barn. Dengang var det ’Far til fire’-film, jeg så. Det husker jeg tydeligt!

Lis Kousgaard er pensioneret, og siden hun for fem år siden blev alene, har den gamle Kosmorama-biograf i Frederiksværk fået ny betydning for hende. Hun har næsten set det hele, fortæller hun grinende.

Hella Joofs ’Meter i Sekundet’, Bille Augusts ’Kysset’. Særligt Tom Hanks-filmen ’En mand, der hedder Ove’ gjorde stort indtryk.

Biografen har ligget i hjertet af Frederiksværk siden 1947, men byen har haft en Kosmorama siden 1923.

Derfor er det også med bekymring, at frederiksværkeren, der også er medlem at Kosmorama Frederiksværk Støttegruppe på Facebook, følger den nyeste udvikling.

– Den har ligget der, siden jeg var barn, jeg er kommet der altid. Så var det lidt ærgerligt, hvis den skulle blive en saga blot, siger Lis Kousgaard.

Biografen skal nemlig have ny forpagter. Frem til 1. maj kan man søge at overtage forpagtningen af biografen.

Men der er ikke mange oplagte kandidater, og spørgsmålet er, hvordan fremtiden ser ud for den traditionsrige biograf.

Svært marked

Der er meget få markedsdrevne biografer i Danmark.

Carsten Karlsen er formand for FMMB, der er en sammenslutning af 90 små og mellemstore biografer i Danmark. Han fortæller, at langt de fleste biografer er drevet af frivillige, mens foreningen, der tæller 90 små eller mellemstore biografer, kun har ”to eller tre markedsdrevne biografer og cirka ligeså mange, der er drevet af kommunerne.”

Alligevel ønsker byrådsmedlem Sune Raunkjær (V), der sidder i det politiske udvalg i Halsnæs Kommune, der har udarbejdet den nye forpagtningsaftale, at biografen i Frederiksværk skal drives på markedsvilkår.

I det politiske udvalg i Halsnæs Kommune er de enige om, at provinsbiograferne har en vigtig funktion, fortæller Sune Raunkjær. Men han mener også, at hvis man ikke finder den rigtige forpagter til opgaven, så ”må man lade falde, hvad der ikke kan stå selv”.

– Det er ikke en kommunal kerneopgave at drive biograf. Som andre kommuner har vi rigtig mange ting, vi kan, skal og vil, som ligger tættere på den kommunale kerneopgave.

Men politikeren er fortrøstningsfuld.

– Der er stor, lokal opbakning til det, er min fornemmelse.

Kontraktbrud

Fremtiden for Kosmorama har været uvis, siden forpagteren gennem 8 år, , tilbage i juni sprang fra. Det skete et halvt år, inden hans kontrakt udløb. Emil Mark Nørgaard forpagter også Atlas-biograferne og kunstbiografen i Hundested. Han har forklaret over for sn.dk, at økonomien ikke hang sammen, og at det var svært at få gæsterne tilbage efter corona.

Til Netavisen siger han, at han er helt færdig med at tale om Kosmorama.

Derfor måtte biografen holde lukket i de ellers lukrative sommermåneder indtil august i år, hvor den nuværende og midlertidige forpagter kunne overtage.

Netavisen har været i kontakt med den nuværende forpagter, Jesper Larsen, der står bag Biografkompagniet, som tæller biografer i Næstved, Faxe og Haslev. På mail afviser han at stille op til interview, ligesom han heller ikke vil kommentere, om han har tænkt sig at søge forpagtningen.

Tilbage i Frederiksværk mener Lis Kougaard, at man skal støtte op om den gamle biograf.

– Jeg synes, man skal støtte det lokale, ellers så består det ikke, siger hun.

Sådan gjorde vi:

Med udgangspunkt i en pressemeddelelse om, at Halsnæs Kommune søger en ny forpagter til Kosmorama har netavisen været i kontakt med den nuværende og tidligere forpagter samt leder af Kultur, Idræt, Demokrati og Erhverv i Halsnæs Kommune, Camilla Vange Mynster, til baggrundsinterview. Vi fik herefter to lokalpolitikere til at udtale sig om sagen.