Venstre afvist af Konservative: »Det er populistisk at sige det på den måde«

Michael Thomasen, Venstre, Halsnæs
Borgmester- og spidskandidat Michael Thomsens fra Venstre kører i sin bil rundt i Halsnæs, hvor han deltager i samtlige vælgermøder og debatter.
Foto: Somia Anjum Jan

Der kan nu tælles dage på én hånd frem mod årets kommunalvalg, hvor danskere skal sætte det afgørende kryds for, hvem de mener skal repræsentere kommunen de næste fire år. Partierne i Halsnæs Kommune har dannet valgforbund, og Venstre står som det eneste parti alene. Dog havde de rakt en hånd ud til Konservative, der afviste det største borgerlige parti og allierede sig med Radikale Venstre og Dansk Folkeparti i stedet.

– Vi har tidligere erfaret at blive opslugt af de store, og det vil vi ikke være en del af. Så vil vi hellere lejre med de mindre partier, siger Kim Jensen, spidskandidat for Konservative.

Borgmesterkandidat overrasket

Hos Venstre er borgmesterkandidaten Michael Thomsen uforstående over, at Konservative har afvist at indgå et bredt borgerligt samarbejde. Han mener, at partiets afvisning kan have konsekvenser for de blå partier.

– Jeg tror, at Konservative er mere optagede af at komme ind i byrådet end at komme med et reelt alternativ til den siddende borgmester. Indirekte støtter de den røde borgmester ved ikke at samarbejde bredt og ordentligt, siger borgmesterkandidaten.

Det har helt sikkert været bedre for os ikke at gå sammen med det største borgerlige parti.
Kim Jensen, spidskandidat for Konservative.

Konservative oplever derimod, at afvisningen af Venstre gavner dem, da de ikke har oplevet den store interesse i samarbejde fra Venstres side, som Michael Thomsen (V) giver udtryk for. Derimod mener de, at Venstre ikke har vist interesse i dem.

– For at gå i valgforbund, kræver det samarbejde, og det mener vi ikke, at der var lagt op til fra Venstres side. Generelt har vi oplevet, at vi endte som stemmekvæg for Venstre, siger Kim Jensen fra Konservative.

Samarbejde blandt borgerlige partier er vigtigt for Venstres borgmesterkandidat, der er overrasket over Konservatives udtalelse.

– Det har jeg ikke hørt før, det overrasker mig noget. Jeg synes, at det er populistisk at sige det på den måde. Jeg vil hellere end gerne samarbejde med Konservative. Det ved jeg ikke, hvor de har fra, siger Michael Thomsen.

Læs også: Borgmester om klub-kritik: »Jeg tror ikke, at vi kan tilbyde de unge det, de vil have«

Venstres problemer bliver tydelige

Kim Jensen fra Konservative mener, at afvisningen af Venstre har været den rigtige beslutning, da valgforbund, efter hans optik, tilgodeser de store partier.

– Det har helt sikkert været bedre for os ikke at gå sammen med det største borgerlige parti, siger Kim Jensen.

Hvad er et valgforbund?

  • Valgforbund er valgteknisk samarbejde mellem politiske partier
  • Valgforbund regnes som et samlet parti, når mandater skal fordeles
  • Hvis et mindre parti ikke får nok stemmer til at komme i byrådet, vil stemmerne gå til valgforbundets andre partier
  • På den måde kan det resultere i, at partier der er i samme valgforbund, kan få et mandat mere
  • På den anden side, kan det resultere i, at valgforbundets partier kan miste et mandat
  • Partier vælger som regel at indgå i valgforbund for at forhindre stemmespild

Kilde: valg.im.dk

Hvis Venstre skal blive valgt i byrådet, kræver det 5 pct. af Halsnæs-borgernes stemmer. Martin Vinæs Larsen, lektor i institut for statskundskab fra Aarhus Universitet, vurderer, at chancen for at partiet bliver valgt ind er fin. På den anden side vurderer han det ikke sandsynligt, at Venstre kommer til at vinde borgmesterposten, eftersom de står alene og uden valgforbund. Det sender et signal til vælgerne om, at de ikke kan finde nogen at samarbejde med.

– Det bliver sværere at erobre borgmesterposten eftersom valgforbund signalerer, hvem man vil samarbejde med efter valget. På den måde er det bekymrende, at Venstre ikke kunne finde nogen af lege med, siger lektoren, der påpeger, at partiets problemer derfor bliver tydelige.

Læs også: Midt i valgkampen trækker Socialdemokratiet sig fra… dele af valgkampen

– Det understreger, at der er nogen problemer. Det er et tegn på, at Venstre har svært ved at finde koordinationspartnere, siger Martin Vinæs Larsen.

Hos Venstre er de ærgerlige over, at de til årets kommunalvalg er blevet afvist af Konservative. Michael Thomsen (V) vil dog fortsat indbyde til blåt samarbejde efter kommunalvalget.

– Jeg vil opfordre til samarbejde i den blå side af salen, og den vil stadigvæk være der efter kommunalvalget. Selvfølgelig, siger borgmesterkandidaten.

Sådan gjorde vi: Idé kom efter undersøgelse af kommunens valgforbund. Alle kilder er interviewet telefonisk.