Veterantogs-entusiaster: Vi er vigtige for Danmarks kulturarv

file981347377879

– Det er vigtigt at bevare vores kulturarv, og veterantogene en del af den danske kulturarv, mener Johannes Gravgaard der er sekretær hos Støtteforeningen KLK for DSB Museumstog Syd, i Vejle.- Det kulturhistoriske landskab er i den grad formidabelt at køre igennem. Man ser kulturhistoriske minder som fx de gamle mejerier. Veterantogskørsel er en vigtig del af industrihistorien i begyndelsen af sidste århundrede.

Det er vigtigt at bevare vores kulturarv, og veterantogene en del af den danske kulturarv
Johannes Gravgaard, Støtteforeningen KLK

Også Carsten Nielsen, der er sekretær hos Hedelands Veteranbane i Hedehusene, er enig i, at veterantogskørsel levendegøre danmarkshistorien:

– Det er en levendegjort fremvisning af fortidens transportmidler. Hvis du sammenligner det med andre dele af museumsverden, så kan man udstille en flintøkse i en montre inde på National Museet, men man kan også vise nogle der sidder og bruger en flintøkse, som man gør ovre på Hjerl Hede.

Millionbeløb afsat til fremme af veterantogskørsel

Fakta om puljen “Fremme af veterantogskørsel”

  • Det er anden gang, man kan søge om penge fra puljen
  • Transportministeriet modtog 19 ansøgninger på sammenlagt 26,5 mio. kr.

  • Ansøgningsfristen var den 16. august

For tre år siden blev der på politisk initiativ oprettet en pulje til ”Fremme af veterantogskørsel” på ca. 5 mio. kr., som en del af aftalen om Bedre Mobilitet fra 2010.

– Det var et beløb der var tilovers, som oprindelig skulle bruges til at forebygge spøgelsesbilister. I stedet blev man enige om, at det var bedre at bruge dem til veterantogsforbedringer, husker Benny Mølgaard Nielsen, der er chefkonsulent i Trafikministeriet.

Igen i år er der afsat et mindre million beløb, som godkendte veterantogsforeninger i Danmark kan søge om. Det er Johannes Gravgaard glad for.

– Det er vigtigt at bevare vores kulturarv, og veterantogene en del af den danske kulturarv.

Transportministeriet modtog 19 ansøgninger på sammenlagt 26,5 mio. kr. Det er endnu ikke besluttet, hvem der får del af de 4,7 mio. kr. puljen er på i år, oplyser Benny Mølgaard Nielsen.

Veterantoge er vigtige for turismen

Visit Vejle er glade, for at kunne tilbyde turister veterantogture om sommeren, som de også nævner i deres oplevelsesguide.

– Vi har et fint samarbejde med turistforbundet her i Vejle, fortæller Johannes Gravgaard. Ifølge ham, skyldes det gode samarbejde at Visit Vejle er klar over, togene styrker turismen i området.
Udover turismen har veteranbanen stor betydning for lokalbefolkning. Især deres juletur.

– Her i Vejle har borgerne tradition for at tage juleturen til Grejsdalen, fortæller Visit Vejle til Netavisen – Det er meget populært.