Vi kan få Indian Summer igen

 Det er altid et dilemma, hvornår vinterjakken permanent skal hives frem, og det er med god grund. Efterårsperioden er nemlig, ligesom foråret, en årstid hvor store temperaturskift er mest hyppige i forhold til resten af året. Meteorolog fra Danmarks Meteorologiske Institut Lone Seir forklarer det omskiftelige vejr:

”I perioderne mellem sommer og vinter skal vi flytte os fra en situation en anden. Det vil sige fra vinter til sommer og fra sommer til vinter, og det betyder, at der kommer vejrskift. Det sker med såkaldte fronter, der passerer ind over os typisk fra vest, hvor der trækkes varme op sydfra og kulde ned nordfra. Det er derfor, at vi, især i efteråret og i foråret, har de her frontpassager, der er skiftende mellem varme og kulde.”

Et eksempel på det meget skiftende vejr, er sidste weekend, hvor vi kunne måle temperaturer helt op til de 20°, og i gadebilledet vrimlede det med mennesker, der med sved på panden havde hængt jakke og halstørklæde over armen.

”Det sker en gang i mellem, at varmen og energien, der kommer op i lavtrykkene, bliver så stor, at det varme vejr lige akkurat kan poppe helt op til os i efterårsperioden. Og så får vi sådan en varmeperiode, som vi havde sidste weekend,” forklarer Lone Seir.

"Slagsmål" mellem varme og kulde

Men som vejrudsigterne ser ud nu, så falder temperaturen markant i løbet af den næste weekend med omkring 12°, og det fortæller Lone Seir skyldes, at "i forhold til sidste weekend er det nogle gange kulden, der vinder ”slagsmålet” mellem varme og kulde. Når det sker buldrer kulden ned nordfra, og så får man en markant kulde. Det er det, der sker her senere på ugen, kulden presser sig ned over os nordfra."

Vi befinder os altså i en årstid, hvor ”slagsmålene” mellem det kolde og varme vejr er mest markante. Når man taler om den sommerlige varme, som vi oplevede sidste weekend, fortæller Lone Seir:

”Når der er tale om sommerlig varme, som vi oplevede sidste weekend er sandsynligheden faldende desto tættere på vintermånederne, man kommer.”

Men sandsynligheden for, at vi igen kan opleve Indian Summer som i sidste weekend er der stadig, siger Lone Seir. Faldet i temperaturen er derfor ikke ensbetydende med, at vinteren er skudt i gang. Derfor er den evige overvejelse om, hvornår vinterjakken skal hives endeligt frem et uundgåeligt dilemma her i efteråret.

Læs også:

Sommeren blandt de 25 værste

Se de 10 vådeste somre nogensinde