»Vi kommer med en stemmeboks og banker på din dør«

Stem på Nørrebro_profil

Nyt initiativ vil forsøge, at få unge i Mjølnerparken til at stemme til kommunalvalget, ved at ringe på med stemmeboksen. Initiativet hedder Stem på Nørrebro. Meget tyder på en lav valgdeltagelse på Nørrebro igen ved dette års kommunalvalg. Det vil de frivillige initiativtagere bag Stem på Nørrebro lave om på.

Nørrebro var, ved sidste kommunalvalg, den bydel i Københavns Kommune, der havde lavest valgdeltagelse. Samtidig stemte kun 47% unge mellem 19 og 29 år.

Inden kommunalvalget, vil initiativtagerne stemme dørklokker i Mjølnerparken på Nørrebro og oplyse om kommunalvalget for at få de unge til at stemme.

Det lyder rigtig fornuftigt at lave sådan et initiativ. Stemmeprocenten er vigtig at få op, hvis vi vil have sammensat et byråd og en kommunalbestyrelse som afspejler befolkningens ønsker. Den er måske især vigtig at få op hos de grupper som måske ikke stemmer
Ulrik Kjær, valgforsker og professor ved Syddansk Universitet

Ulrik Kjær, valgforsker og professor ved Syddansk Universitet mener, at det er en god ide at stemme dørklokker.

»Det lyder rigtig fornuftigt at lave sådan et initiativ. Stemmeprocenten er vigtig at få op, hvis vi vil have sammensat et byråd og en kommunalbestyrelse, som afspejler befolkningens ønsker. Den er måske især vigtig at få op hos de grupper som måske ikke stemmer,« siger valgforskeren.

LÆS OGSÅ: De unge er svære at få fat i

Vil gøre kommunalpolitik mere nært

Nærhed er nøgleordet. Når de unge på Nørrebro ikke vil komme til kommunalvalget, må kommunalvalget komme til dem. Derfor vil Stem på Nørrebro gå fra dør til dør, oplyse folk om kommunalvalget og forsøge at få dem til at stemme.

»Der bliver lavet en masse fine initiativer allerede. Problemet er bare, at dem der ikke stemmer i forvejen, ikke går ind på hjemmesider og læser om kommunalvalg. Dem der ikke stemmer, opsøger heller ikke events, selvom vi får nok så fine DJs til at komme og spille,« siger Jesper Pøhler, initiativtager og presseansvarlig for Stem på Nørrebro, og tilføjer:

Vi ved bare, at det er nærhed der fungerer. Man stemmer, hvis man bliver holdt fast på det, og man stemmer, hvis ens venner og omgangskreds gør.
Jesper Pøhler, initiativtager og preseansvarlig for Stem på Nørrebro

»Vi ved bare, at det er nærhed der fungerer. Man stemmer, hvis man bliver holdt fast på det, og man stemmer, hvis ens venner og omgangskreds gør.«

Hvad og hvem er Stem på Nørrebro?

  • Initiativet Stem på Nørrebro er startet af Mathias Lund Schjøtz, som til daglig er chefredaktør i medievirksomheden Brain Gain Group.
  • Brain Gain Group er en nystartet medievirksomhed, som fokuserer på vidensformidling af unge til unge. Initiativet ’Stem på Nørrebro’ er et non-profit initiativ som afvikles af frivillige.
  • Stem på Nørrebro vil bestå af en række mindre events, der spænder fra workshop med RAPPOLITICS, debatarrangement på Nørrebro Bryghus, Folkekøkken med Pladevennerne, over fest på den nyåbnede StudentHouse, til at stemme dørklokker i Mjølnerparken.

Kilde: Braingaingroup

LÆS OGSÅ: Valgforsker: Personlig kontakt kan få flere unge i stemmeboksen

Fokus på unge i Mjølnerparken

Stem på Nørrebro vil særligt have fokus på unge Mjølnerparken, da stemmeprocenten her er lav. Jesper Pøhler tror, at årsagen til den lave valgdeltagelse på Nørrebro er, at bydelen er et område med mange socialt udsatte og mange unge. Derfor kan man i Mjølnerparken få fat i de folk, som normalt ikke ville tage hen og stemme.

Om initiativet vil virke, er der ingen der ved før kommunalvalgets afslutning.

Ulrik Kjær mener dog, at projektet er et oplagt forsøg på at prøve noget nyt, for at få stemmeprocenten i vejret.

»Man har ikke rigtig forsøgt det på den her måde før, så man ved ikke noget om virkningen. Men det virker da oplagt at prøve at gøre en indsats, hvor man har en formodning om, at stemmeprocenten er lav«, siger Ulrik Kjær.

Jesper Pøhler og resten af Stem på Nørrebro håber, at de kan være med til at gøre en forskel for stemmeprocenten i den Københavnske bydel:

»Vi håber på at påvirke til, at Nørrebro bliver den bydel med den højeste valgdeltagelse ved dette kommunalvalg. Det kunne være en stærk meddelelse at sende. Det er en ambition, og det er det mål vi arbejder efter.«

Stem på Nørrebro tager i ud og stemmer dørklokker onsdag d. 6. november kl. 16.

Du kan være med. Tryk her.

LÆS OGSÅ: Unge frivillige knokler for radikale kommunalpolitikere

Der afholdes planlægningsmøde i den frivillige gruppe bag 'Stem på Nørrebro'. FOTO: Stem på Nørrebro
Der afholdes planlægningsmøde i den frivillige gruppe bag ‘Stem på Nørrebro’. FOTO: Stem på Nørrebro