Professor: Vi er ikke klar til Epolitik

Stifteren af Epolitik, Hans-Jørgen Jagd. FOTO: Hans-Jørgen Jagd
Stifteren af Epolitik, Hans-Jørgen Jagd. FOTO: Hans-Jørgen Jagd

Et nyt parti stiller op til kommunalvalget. Partiet Epolitik vil skabe politik ved hjælp af internetdebat og har derfor ikke mærkesager eller politik. Deres mærkesag er kort sagt, at de ikke har en politik.

Partiet spås dog ikke store chancer ved kommunalvalget:

– Jeg tror ikke, det holder lang tid. Det vil være godt nok som en start, men så vil jeg tro, at de bliver de nødt til at have en fast politik for at overleve, vurderer Birgit Jæger, professor på Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet.

Læs også: Brøndby overhører stemmerne på kanten

Teknologiske fremskridt – elektronisk politik

Hans-Jørgen Jagd, som er stifter af Epolitik, har dog en vision om at bruge de teknologiske muligheder, som er til rådighed, til at føre politik

– Ideen er at udnytte teknologien til at bringe befolkning og beslutningstagere tættere på hinanden, forklarer han.

Derfor skal listen fungere som et netværksbaseret internetforum, hvor man kan opstille politiske forslag til ændringer, diskutere forslagene og lave afstemninger, uddyber han og tilføjer:

– Så forpligter kandidater sig til at følge debatten og lade sig vejlede af de afstemninger, som er i forummet.

Birgit Jæger er kritisk over for ideen, da hun mener, at det har været afprøvet uden succes før.

– At skabe politisk debat på internettet har været en vision for flere i mange år. Der har været forsøg med fora, hvor man kunne diskutere, men det har aldrig rigtig slået igennem. Det udviklede sig tit til hakkeklubber og var meget negativt, siger professoren.

Læs også: Valgplakatslogans: Intetsigende eller slagkraftige

Elektroniske valg i fremtiden?

Selvom det har været diskuteret, om kommunalvalget i år skulle foregå elektronisk på forsøgsbasis, blev forslaget nedstemt i indenrigsministeriet.

Birgit Jæger forklarer, at årsagen til, man ikke anvender elektronisk valg, er risikoen for snyd:

– Det har været en diskussion længe, om vi skal stemme elektronisk. Man har også gjort det nogle steder – blandt andet når man skal have mindre afstemninger. Men man er bange for snyd og fejl, forklarer Birgit Jæger, og uddyber:

– Man kan nok godt bruge digital afstemning til mindre valg. Der, hvor det bliver problematisk, er ved valg til kommunalbestyrelser, regionsråd og folketing. Det har en anden karakter, og de politikere, som man vælger ind her, har en større magt.

Stifteren af Epolitik har dog ikke givet op. Han tror stadig på, at fremtiden byder på digitale stemmer og digitalt valg.

– Engang i fremtiden kommer der jo sandsynligvis E-valg og E-stemmeafgivning, siger Hans-Jørgen Jagd.

Læs også: Bydelsmødre vil have flere indvandrerkvinder i stemmeboksene

Landsdækkende liste i fremtiden?

Selvom listen Epolitik stadig er ny og kun opstillet i Fredericia, har Hans-Jørgen Jagd store ambitioner for fremtiden.

– En ambition kunne være at gøre konceptet landsdækkende. Jeg har allerede fået henvendelser om det, men nu og her gælder det kommunalvalget i Fredericia, slutter partistifteren af Epolitik.

Professor Birgit Jæger viser dog stadig skepsis ved Epolitik:

– Det er fint, at der bliver eksperimenteret med det. Men jeg mangler stadig at se noget elektronisk politik, som fungerer. Man skal dog aldrig sige aldrig.