Vintersvømmer hiver bronze hjem ved iskoldt VM

Mette Thomsen er første dansker nogensinde, der deltager i VM i vintersvømning.
Mette Thomsen er første dansker nogensinde der deltager i VM i vintersvømning                           Foto: Mette Thomsen

Med duggede svømmebriller og hænder som istapper har 52-årige Mette Thomsen fra Roskilde netop kæmpet sig til en bronze-medalje til VM i vinter-is-svømning i Finland. 20. Marts 2014 var hun den første dansker nogensinde til at gennemføre den iskolde disciplin.

Jeg havde 100 procent kontrol over løbet. Ned i vandet og op igen. Der var intet overladt til tilfældighederne. Mette Thomsen, svømmer 

– Det var som om fingrene knækkede inden i, fortæller hun.

Alligevel var det ifølge hende en ubeskrivelig oplevelse, da hun med sine stivfrosne krop kom i mål. I over ti minutter svømmede Mette Thomsen i det frostklare vand. Hun havde kun tre sekunder til at få skuldrene under vandoverfladen og temperaturen viste nul grader, da startskuddet lød. Blodet havde for længst forladt hænder og fødder, men det fik hende ikke til at stoppe.

VM i vinter-is-svømning 2014:

  • Blev i år afholdt i Rovaniemi i Lapland i Finland
  • Der var 1993 deltagere fra 32 forskellige lande
  • Mette Thomsen vandt bronze i aldersgruppen 50-59 år
  • Næste VM afholdes i 2016

Kilde: wwww.liftyourlife.dk

– Der var kun én ting at gøre, og det var at lade maskinen køre. Maskinen er din krop, forklarer hun.

Mette Thomsen var ikke på noget tidspunkt i tvivl om hun kunne gennemføre eller ej.

– Jeg havde 100 procent kontrol over løbet. Ned i vandet og op igen. Der var intet overladt til tilfældighederne, siger hun.

Livsfarlig disciplin

Gennem de sidste tre måneder har Mette Thomsen trænet op til verdensmesterskabet og planlagt, hvordan hun skulle bevæge sig i vandet. Alt fra svømmetag til benenes mekaniske rotationer var nøje tilrettelagt.

Mette Thomsen havde forberedt sig mentalt på, at alt kunne ske. Derfor trænede hun med alt fra duggede dykkerbriller til elastik i taljen. Hun skulle være forberedt, hvis en uventet strøm i det iskolde vand dukkede op.

Læs også: Ny hobby: Svøm som en havfrue

Det er nemlig ikke en ufarlig disciplin svømmeren har kastet sig ud i. Allerede ved første heat måtte en bevidstløs mand trækkes op af det iskolde vand for at få hjertemassage. Her fik Mette Thomsen brug for den mentale træning hun gennem de sidste måneder har brugt utallige timer på.

– Jeg tænkte bare, det har ikke noget med mig at gøre. Jeg har forberedt mig 100 procent og nu går jeg ud og gennemfører, siger hun.

– Jeg kender min egen formåen, så jeg vidste at jeg ville gennemføre det.

Opråb til kronprinsen

Mette Thomsen håber på, at man i fremtiden kan se både Danmarksmestre og OL-vindere i vintersvømning. Hun vil gerne udbrede kendskabet til den frosne disciplin. Og det skal kronprinsen hjælpe med.

– Jeg opfordrer kronprinsen til at være ambassadør. For at få det på OL-programmet, forklarer hun. Mette Thomsen vil nemlig gerne inspirere andre til at hoppe i det iskolde vand.

– Det er så fantastisk at få lov til at dele den glæde og oplevelse som inspiration til andre, så de også får lyst til at svømme i koldt vand, forklarer hun.

VM i vintersvømning afholdes hvert andet år. Næste gang er det Sibirien der i 2016 skal lægge baner til den iskolde vinter-disciplin.