Sprit, sæbe og sygt koldt: Vinterbadere også ramt af corona-regler

Det kolde gys. Her er det saunaen ved Roskilde Fjord, som vinterbaderne i Roskilde Vikinge Vinterbadere kan benytte sig af. Foto: Roskilde Vikinge Vinterbadere

En frisk tur i havet og derefter en varm afslutning i saunaen. Det er en rutine, mange vinterbadere kender til og holder af. Desværre har corona også sat sit præg på denne aktivitet, og det kan mærkes i landets vinterbadeforeninger.

Særligt saunaerne i foreningerne landet over er ramt af corona-restriktionerne, da pladsen er trang og luften er tung.

Retningslinjer ved saunabadning:

  • Man skal sidde med minimum 1 meters afstand og alle med ansigtet i samme retning. Ved min. 2 m. afstand
   til en bænk overfor kan man godt sidde med ansigterne mod hinanden.
  • Der skal være styr på antallet af personer i saunaen jf. til hver tidsgældende regler fra myndighederne.
  • Der bør laves afmærkede siddepladser og brug af de laveste bænke bør undgås.

  Kilde: saunaselskab.dk

Hos Roskilde Vikinge Vinterbadere er der blevet taget en del forholdsregler, så klubbens 630 medlemmer stadig kan benytte sig af foreningens faciliteter, deriblandt deres sauna.

– Vi har ikke lukket saunaen af, men vi har sat begrænsning på. Normalt kan der være omkring 25 mennesker i saunaen, nu tillader vi kun, at der kommer otte ind ad gangen. Det har vi gjort på grund af afstandskrav, fortæller foreningens formand, Peter Lendal.

Foreningen har også sørget for, at der både er indendørs og udendørs spritdispensere, og som noget nyt har de også fået indført daglig rengøring.

Men det er ikke kun faciliteterne hos Roskilde Vikinge Vinterbadere, der er påvirkede af restriktionerne. På grund corona-situationen kan foreningen ikke optage nye medlemmer, og for de eksisterende medlemmer er der kommet en tilmeldingsmulighed, der ikke før har været nødvendig.

– Vi har været nødt til at entrere med et nyt administrationssystem, hvor man kan booke tid på et hold. Man kan også skrive sig på venteliste, og se hvor mange tilmeldte der er på alle tidspunkter. Inden corona kunne folk bare komme. Der var ikke nogen adgangsbegrænsning, siger Peter Lendal.

Læs også: Træn dig op til vinterbadning nu

Fakta om vinterbadning:

 • “ViD – Vinterbadere i Danmark” er en sammenslutning af vinterbadeforeninger i Danmark. Sammenslutningen har 56.000 medlemmer fordelt i landets mange foreninger.
 • Der findes mere end 130 vinterbadeforeninger i Danmark.
 • Man behøver ikke være medlem af en forening for at blive vinterbader.

Kilder: vinterbader.com, sviba.dk

Sauna på eget ansvar

I vinterbadeforeningen, Gjøl Vinterbadere, der er beliggende i Nordjylland, har man også taget sine forholdsregler. Foreningen, der kun tæller 41 medlemmer, har blandt andet sat anvisninger op, som de har modtaget fra sammenslutningen, ”Vinterbadere i Danmark”.

Bestyrelsesmedlem i Gjøl Vinterbadere, Bente Bjørn, mener ikke, at det er nødvendigt at lukke foreningens sauna for medlemmerne.

– De, der benytter saunaen, gør det på eget ansvar. Desuden skal de vaske den af med brun sæbe efter brug samt spritte af. Tit er det grupper på kun to eller tre personer, der går ind sammen, og så skiftes de til at gøre rent. Det ser ud til at fungere på den måde, forklarer hun.

“Vi har ikke afstandskrav”

Foreningen har heller ikke afstandskrav i saunaen. De går ud fra, at folk selv ved, hvad der er fornuftigt.

– Vi har ikke afstandskrav i saunaen. Det er en lille klub og en lille sauna. Vi holder ikke øje med, hvor mange, der er samlet i saunaen ad gangen. Det holder de selv øje med, siger Bente Bjørn.

I sammenslutningen ‘Vinterbadere i Danmark’ har man drøftet situationen og i fællesskab med foreningerne i sammenslutningen har man udarbejdet retningslinjer:

– Vi har holdt nogle online møder, da vi ikke har kunnet holde fysiske møder. Her har de forskellige vinterbadeforeninger kunnet dele deres retningslinjer med hinanden. Det har vi skrevet ned i små referater, og sendt rundt til alle foreningerne, fortæller landsformanden for Vinterbadere i Danmark, Jørgen Hedevang.

Sådan gjorde vi: Journalisten kontaktede diverse vinterbadeforeninger samt “Vinterbadere i Danmark” telefonisk for at finde ud af, hvilke restriktioner der er i vinterbadeforeningerne i disse tider.