Vuggestuer forbyder mænd at skifte ble

95 danske institutioner har indrømmet, at deres mandlige pædagoger bl.a. ikke må skifte ble. Foto: Flickr, Nancy Heiges
95 danske institutioner har indrømmet, at deres mandlige pædagoger bl.a. ikke må skifte ble.
Foto: Flickr

Når Emma på to år skal have skiftet ble nede i vuggestuen, er det kun de kvindelige pædagoger, der må skifte den. Reglen om, at mænd ikke må skifte ble, er den mest udbredte for de 95 danske institutioner, der har lavet særlige retningslinjer for mænd.

Disse retningslinjer er lavet for at beskytte børnene mod seksuelle overgreb og beskytte personalet mod falske pædofilianklager.

– Regler om, at mænd ikke må skifte ble er efter min bedste overbevisning tåbelige at have. Disse regler bunder i misforståelser, for mænd kan godt skifte ble. Mænd skal også kunne skifte ble, men det skal ske under trygge forhold. Både for barnets skyld, men selvfølgelig også af hensyn til de mandlige ansatte, siger Povl Pedersen, der er forretningsfører i Foreningen De Danske Børneinstitutioner.

Mændene kan blive skræmt væk

Povl Pedersen understreger, at det er vigtigt, at der er opmærksomhed om emnet, og at visse regler og berøringspolitikker kan være ganske gode at have. Hvis man eksempelvis er på toilettet med et barn, bør man være påpasselig og ikke lukke døren helt. Men det er, når man laver særlige regler for mænd, at det går galt, mener han.

– De særlige regler for mænd kan i værste konsekvens ende med, at mænd bliver endnu mere uattraktive i forhold til 0-6-års alderen. Det ville være ulykkeligt. Så lader vi vores børn vokse op i en institutionsverden, som er udelukkende præget af kvinder, siger han.

I forvejen er der kun otte procent mandlige ansatte i landets vuggestuer, viser tal fra Danmarks Statistik.

Læs også: Derfor fravælger vuggestuer mandlige pædagoger

58 % af landets institutioner har regler

En omfattende undersøgelse fra 2013 lavet af forskningsgruppen Paradox ved Århus Universitet konkluderede, at 58% af landets institutioner har lavet retningslinjer på området. 11,6 % af disse institutioner har indført særlige regler for mænd.

Når der så var en pige, der råbte ”jeg er færdig”, måtte jeg overlade jobbet til en af de kvindelige pædagoger
Casper Greve, tidligere pædagogmedhjælper

Den hyppigst nævnte særregel for mænd er, at mænd ikke må skifte ble eller hjælpe børn på toilettet. Andre hyppige regler er, at mænd ikke må være alene med børn og skal være tilbageholdende fysisk.

Lektor, ph.d. og psykolog Karen Munk er en af dem, der står bag undersøgelsen. Hun fastslår, at hovedkonklusionen på undersøgelsen er, at reglerne bliver lavet for, at der skal være vidner i tilfælde af uberettigede påstande fra børn omkring seksuelle overgreb. Hun påpeger, at undersøgelsen har vakt en kolossal debat i Danmark, og at forskningsgruppen nu er rigtig gerne vil undersøge, om der er sket ændringer siden 2013.

Læs også: Voxpop: Hvorfor gå efter flere mande-pædagoger?

“Pludselig måtte jeg ikke længere skifte ble på piger”

Casper Greve på 25 år er en af dem, der har oplevet de særlige regler for mandlige ansatte på egen krop. Han var fuldtidsansat i børnehaven Slottet på Østerbro i København i perioden 2012-2014.

– Da jeg kom tilbage efter at have været væk fra børnehaven i to måneder, var der en lille pige, der skulle have skiftet ble, og jeg gik derfor ind og skiftede den, som jeg plejede at gøre. Bagefter blev jeg hevet til siden af en af de ældre pædagoger, som sagde, at mænd ikke længere måtte skifte ble på piger eller hjælpe dem på toilettet. Hun sagde, at sådan var det bare blevet, siger han.

Den tidligere pædagogmedhjælper fortæller, at der ikke var nogen regler, når det kom til små drenge. Det var kun piger, han ikke måtte hjælpe.

– Når der så var en pige, der råbte ”jeg er færdig”, måtte jeg overlade jobbet til en af de kvindelige pædagoger, fortæller Casper Greve.

 

Få her et overblik over undersøgelsen fra Aarhus Universitet: