Mega-afsløring om skattely skal sætte international dagsorden

Mark Ørsten
Medieforsker Mark Blach-Ørsten vurderer, at det kan få store konsekvenser, at medier koordinerer offentliggørelse af afsløring. Foto: NetAvisen, arkiv

Massevis af artikler, radiospots og tv-indslag i flere end 100 medier verden over.

Det er, hvad mediebrugere i dag har kunnet følge med. Det sker, efter at den internationale forening af graverjournalister International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ) i et kæmpe samarbejde har gransket 11 millioner lækkede dokumenter om skattely – og nu står bag en omfattende afsløring af kendte politikere, virksomheder og hundredvis af andre, der har eller har haft penge i internationale skattely.

Koordineringen af de mange deltagende medier i hele verden er planlagt ud fra, hvordan journalisterne bedst muligt får sat en international dagsorden i en globaliseret verden.

– I dag gør politiske strukturer og globalisering verden så kompleks, at vi bliver nødt til at have tilsvarende journalistik. Den skal arbejde for at sætte dagsorden globalt for at have nogen chance for indflydelse, forklarer Brigitte Alfter. Hun er journalist, medlem af ICIJ og forfatter til flere bøger om journalistik på tværs og over landegrænser.

En moralsk debat

De 11,5 millioner skattedokumenter, der er blevet lækket under navnet #PanamaPapers, har vist at et internationalt advokatfirma har hjulpet tusindvis af folk fra hele verden med at sætte penge i skattely i Panama.

Læs også: ICIJ’s præsentation af det omfattende materiale

– Det giver ICIJ en større chance for at sætte mediedagsordenen, når de koordinerer det sådan her. Der er mange forskellige interesser på spil, men journalisterne ønsker at fokusere på den moralske debat, siger Mark Blach-Ørsten, medieforsker på Journalistik-studiet ved Roskilde Universitet.

Om de såkaldte #PanamaPapers vil ende med at kunne fælde politikere eller få virksomheder dømt er endnu uvist, da sagen stadig først er begyndt at rulle i verdens medier. Det er også stadig uvist, om de mange sager om skattely reelt er ulovlige.

Har før sat international dagsorden

Dog har ICIJ’s afsløringer tidligere vakt så stor røre i Europa, at EU gik ind i sagen. Det var ved det såkaldte Lux-Leaks i 2014, hvor en stor gruppe af samarbejdende journalister afslørede, at Luxemborg havde indgået meget fordelagtige skatteaftaler med virksomheder.

– Ved Lux Leaks fik journalisterne sat en overnational dagsorden, som gik videre ind i EU-parlamentet og kommissionen i Bruxelles. Da de to læk ligner hinanden meget, kan det vise sig, at det også denne gang vil få indflydelse, forklarer Mark Blach-Ørsten.

I den nedenstående video kan du blive klogere på #panamapapers. Den er produceret af ICIJ.