Radio: Pollensæsonen er igang – sådan forbereder du dig

Pollensæsonen er startet, og det giver forhøjet risiko for nys, snøft og kløe. Foto: Placbo, Flickr

Af Maja Ulrike Wolfgang og Katja Ludvigsen Giesow 

Foråret er over os, og ifølge Astma-Allergi Danmark er pollensæsonen nu officielt startet.

Det betyder, at op mod en million danskere skal begynde at overveje, hvordan de bedst muligt forbereder sig på snøft, kløe og nys. En af dem er Zakarias Foged Melchiorsen, der hvert år påvirkes af pollen.

– Hvis jeg ikke tager min medicin, så får jeg vejrtrækningsproblemer, kløen i øjne og snottet næse, siger Zakarias Foged Melchiorsen.

Der er heldigvis gode råd at hente for ham og resten af danskerne, der nu går en tid i møde med både rendende øjne og kløende næse.

Gode råd er gratis

Hos Astma-Allergi Danmark har man gode råd til alle, der bliver påvirket af pollensæsonen. Vigtigst er dog, at du hurtigt muligt finder ud af, om du har pollenallergi eller ej.

– Hvis du ikke ved, om du har allergi, så gå til lægen, så du kan få en ordentlig behandling. Hvis du ved du har allergi, så vær velmedicineret, og gør, hvad du kan, for at undgå pollen, siger Karen Rasmussen, der er biolog og pollentæller hos Astma-Allergi Danmark.

Sådan mindsker du kontakten med pollen

Udendørs:

  • Brug solbriller eller cykelbriller, så du undgår pollen i øjnene
  • Lad andre slå plænen, hvis du er allergisk over for græspollen
  • Undgå skove, hvis du har allergi over for skimmelsvampesporer
  • Lad andre vende kompostbunken, hvis du har allergi over for skimmelsvampesporer

Indendørs:

  • Luft ud morgen eller aften, hvor der er færrest pollen i luften
  • Lad være med at hænge vasketøj til tørre udendørs i pollensæsonen
  • Skyl øjne og næse med isotonisk saltvand, hvis du har været udsat for pollen
  • Vask eller skyl håret fri for pollen, inden du går i seng

I bilen:

  • Hold døre, vinduer og soltag lukket
  • Indstil ventilationen på recirkulation
  • Installer eventuelt et pollen filter i ventilationsanlægget

På ferien:

  • Vær opmærksom på, at pollensæsonen begynder tidligere i Sydeuropa og senere i de nordiske lande

Generelt:

  • Dine høfebersymptomer kan blive værre, hvis du udsættes for tobaksrøg, os fra stearinlys, åben ild, forurening og parfume

Kilde: Astma-Allergi Danmark

Læs også: Lave temperaturer og sne har udskudt pollensæsonen

Kold vinter har udskudt pollensæsonen

Ifølge Astma-Allergi Danmark er pollensæsonen i år startet senere end normalt. Det skyldes den sene vinter.

– Sæsonen starter cirka en måned senere end den gennemsnitlige sæson, ifølge vores pollenkalender. Men det er ikke usædvanligt, at den starter i marts. Det har vi set før, f.eks. i 2010 og 2011. Men normalt starter den midt i februar, siger Karen Rasmussen.

Selvom pollensæsonen i år er kommet senere end normalt, så er tendensen generelt anderledes. Ifølge Karen Rasmussen starter pollensæsonen nemlig generelt tidligere end førhen.

– Vi har målt pollen på det samme sted i 40 år, og der kan vi se, at sæsonen generelt starter tidligere, end for 40 år siden. Generelt ser vi også, at der kommer flere og flere pollen i løbet af en sæson. For allergikere kan det betyde flere dage med høje pollental og en længere sæson. Men det er meget afhængig af vind og vejrforholdene det enkelte år, siger hun.

Læs også: Klimaforandringerne kan gøre livet surt for allergikere

Flere får pollenallergi

Det er ikke kun pollensæsonens start, der har ændret sig i løbet af de 40 år, hvor pollentallene er blevet målt. Flere danskere bliver ramt af kløen, nysen og løbende øjne.

– Tendensen er, at flere og flere danskere får pollenallergi. Man ved desværre ikke helt hvorfor, men det er noget, der bliver forsket i. En af forklaringerne kan være, at man bliver udsat for mere luftforurening og får flere allergener fra pollen, f.eks. ved en længere og kraftigere pollensæson. Nogle af teorierne går dog også på livsstil, herunder kost og stressniveau, siger Karen Rasmussen.

Sådan gjorde vi: I forbindelse med pollenssæsonens start ønskede vi at undersøge, om der er sket noget nyt inden for området, og hvordan folk med pollenallergi bliver påvirket. Karen Rasmussen er interviewet telefonisk, mens Zakarias Foged Melchiorsen blev interviewet på Egmont Kollegiet.