Studerende fra udlandet får sværere ved at få permanent ophold

Tariq A-S er bekymret for sin fremtid i Danmark. Foto: Tariq A-S Facebook-profil.

OVERBLIK
Den 15. marts 2017, blev der fremlagt en ændring i lovgivningen om permanent opholdstilladelse.

Bopæl
I de nuværende regler, skal man have boet lovligt i Danmark i mindst seks år, men hvis man opfylder de supplerende betingelser, som står uddybet på Ny i Danmarks hjemmeside, skal man kun have boet i Danmark i mindst fire år.
Det nye forslag til et af ændringerne på udlændingeområdet er, at man skal have boet i Danmark, lovligt i mindst otte år.

Fuldtidsbeskæftigelse
Man skal have fuldtidsbeskæftigelse i mindst to år og seks måneder, inden for de sidste tre år, som reglerne er nu.
I det nye lovforslag, skal man have fuldtidsbeskæftigelse i mindst tre år og seks måneder, inden for de seneste fire år.

Ifølge Folketingets hjemmeside, vil de nye regler indtræffe med tilbagevirkende kraft. Det betyder at, de nye lovforslag, vil have gyldighed eller retsvirkning fra et tidligere tidspunkt, end den pågældende lov eller regel blev vedtaget.

Kilde: Ny i Danmark.

De nye regler for permanent ophold
Ifølge Udlændingeloven, skal man med de nye regler for permanent ophold, have haft fuldtidsarbejde de sidste fire år man har været i Danmark. De nye regler betyder, at man i tillæg, også skal have været i Danmark i otte år, for at få en permanent opholdstilladelse. Hvis de nye regler bliver vedtaget, står den 28-årige Tariq A-S, som er immigrant fra Damaskus, på bar bund. Efter de gamle regler, blev et fuldtidsstudie også opfattet som et fuldtidsarbejde. Dette vil ikke gælde længere.

Tariq A-S har boet i Danmark i tre år, og har arbejdet som blandt andet underviser i dansk for udlændinge og som skuespiller. I øjeblikket har han et fuldtidsstudie på pædagoguddannelsen UCC i København, og som sidebeskæftigelse har han et natarbejde.

– Jeg sagde nej til fire forskellige jobtilbud, som skuespiller i TV-serier i udlandet, for at kunne opfylde og overholde reglerne i Danmark. Hvis jeg rejser ud for at arbejde, så mister jeg mit job i Danmark, og hvis jeg gør det, så kan jeg slet ikke blive permanent boende her, for jeg skal have arbejdet i mindst 3,5 år.

Læs også: Flere vil prøve at være flygtning for en dag

Efter at have boet tre år i Danmark, skal han nu formentlig vente i længere tid end han havde regnet med, for at kunne få permanent opholdstilladelse. Det sker, hvis den nye lovgivning bliver vedtaget, da den gælder med tilbagevirkende kraft. Reglerne kan derfor indtræffe i maj måned i år. Tariq A-S er usikker på, om han skal vælge mellem sit job og sin igangværende uddannelse. Men hvis det er et krav fra regeringen, så vil han  beholde sit fuldtidsarbejde, og opgive uddannelsen til pædagog.

– Jeg står i et stort dilemma. For jeg ved ikke om jeg skal droppe min uddannelse, så jeg kun har et fuldtidsjob. Det kan måske give mig en ny chance.

Facebookopslag gav pote
Facebookbrugere har med en masse ‘likes’ og kommentarer vist deres medfølelse på Tariq A-S’ Facebookopslag. Han beskriver gennem 20 punkter hvad han har opnået og genenmgået i sit treårige ophold i Danmark. I sit Facebookopslag skriver han følgende:

Har været i Danmark i cirka 3 år nu og jeg har på den tid nået at lave følgende:
1- blev færdig med sprogkursus i dansk efter 10 måneder, danskprøve 3 (den højeste)
2- arbejdede på Thorvaldsens Museum (bidrog til film til sprogskolelever, storytelling om skulpturer)
3- spillede en rolle i en dansk kortfilm
4- spillede en rolle i en TV-serie i udlandet
5- arbejde på et teater, som teater coach, oversætter, og gennemføre workshops før et en teaterstykke med flygtninge
6- arbejdede i et børnekulturhus hvor jeg lavede teater-aktiviteter for at udvikle børns fantasi i cirka et år
7- blev optaget på pædagoguddannelsen og har læst i over 1 år nu allerede
8- har arbejdet som speaker (voice over) på nogle korte film
9- har arbejdet som oversætter af ’The Last Men in Aleppo’, dansk dokumentarfilm, Larm Film. Filmen vises på CPH:DOX i denne uge.
Oversættelse af uredigerede filmsekvenser fra arabisk til engelsk.
10- underviser i arabisk, til arabiskstuderende. Privatundervisning i standardarabisk og syrisk dialekt.
11- blev Castet til en dansk pilot til en TV-serie. Jeg fik rollen.
12- fik en rolle i en tysk film.
13- blev medlem af Dansk Skuespillerforbund
14 lavede danse- og bevægelsesworkshops
15- var praktikant ved den bemandede legeplads, Kildevældsparken Østerbro, Københavns Kommune, som led i pædagogstudiet
16- har været underviser og workshopper på Thorvaldsens Museum.
Workshop om storytelling for sprogskoleelever ved brug af museets udstillingsgenstande (skulpturer).
Underviste i dansk for udlændinge ved brug af teater ved Thorvaldsens Museum.
17- arbejder nu fuldtid fra kl 22 om aftenen til kl. 8 om morgen og så går jeg til undervisning på UCC (pædagog uddannelsen)
18- lavede frivilligt arbejde i BestTellers (storytelling)
19- var frivillige på en teaterfestival i København
20- Og aller vigtigst: jeg sagde nej til 4 tilbud til 4 forskellige TV-serier i udlandet, for at kunne opfylde og overholde reglerne i Danmark.

Læs også: Dansk gymnasieelev nægtet indrejse til USA: Må ikke komme med på studietur

Afgørende fremtid
Tariq A-S må fortsat afvente hvilket valg han skal træffe, som kan være afgørende for hans fremtid i Danmark. Hvis han ikke vil vente i for mange år på, at få sin permanente opholdstilladelse, må han vælge sit fuldtidsstudie fra.

– Hvis de nye regler bliver vedtaget, så er jeg nødt til at vælge. Jeg har ingen idé om hvordan min fremtid ser ud. Jeg giver næsten op for at blive her, men jeg vil kæmpe for, at få min permanente opholdstilladelse, for jeg vil rigtig gerne vil blive boende i Danmark, afslutter han.