Tang kan være fremtidens kød

I fremtiden vil tang formentlig få en fast plads i danskernes indkøbsvogne. Foto: morgueFile.com
I fremtiden vil tang formentlig få en fast plads i danskernes indkøbsvogne.
Foto: morgueFile.com

I løbet af det næste års tid vil forskere fra Teknologisk Institut undersøge en række nye og uudnyttede proteinkilders gastronomiske potentiale. På listen er blandt andet tang, svampe og kartoffelproteiner.

Ifølge projektleder Christian Dehlholm er tanken bag forskningsprojektet først og fremmest at give folk et alternativ til kød. Mange danskere ønsker nemlig at spise mindre kød, selvom de ikke nødvendigvis vil være vegetarer:

– Der er en hel gruppe mennesker, som hverken af dyreetiske eller småreligiøse årsager vælger kun at spise vegetarmad, men som af miljø- og sundhedshensyn ønsker at skære ned på deres kødforbrug. Vi prøver at gøre det lettere for disse mennesker, forklarer han.

Der er en hel gruppe mennesker, som hverken af dyreetiske eller småreligiøse årsager vælger kun at spise vegetarmad, men som af miljø- og sundhedshensyn ønsker at skære ned på deres kødforbrug.

Christian Dehlholm, projektleder

Både for den konservative og eksperimenterende forbruger

Det nye forskningsprojekt undersøger, hvordan en proteinkilde som tang kan anvendes som supplement og eventuel erstatning for kød i traditionelle danske måltider.

Eksempelvis eksperimenteres der med, hvor meget man kan erstatte kødet i et farsbrød med alternative proteinkilder og samtidig bevare smagen og folks lyst til at spise det.

Samtidigt vil forskerne eksperimentere med nye måltidskoncepter, hvor de undersøgte proteinkilder ikke ses som en erstatning for kød, men som en ret i sig selv.

Planen er, at disse innovative retter senere i projektets forløb skal laves af professionelle kokke og serveres til betalende kunder. Dette skal i sidste ende munde ud i, at de bedste af retterne bliver en fast bestanddel af kantineordninger rundt omkring i landet.

Et spørgsmål om vaner at spise tang

I Danmark findes kun to producenter, der kommercielt dyrker tang. Den ene er Hjarnø Havbrug, hvor havbiologen Teis Boderskov er ansat. Han glæder sig over Teknologisk Instituts nye projekt og målet om at øge danskernes kendskab til blandt andet tang som en fødevare:

– Det er bevist, at tang er rigtig sundt, både på grund af de pigmenter, sukkerstoffer og proteiner, som den indeholder. Den tang, vi dyrker, er sprød og har en ærte-agtig smag og kan faktisk være ret lækker at spise i en sandwich eller oven på en leverpostejmad, siger han.

Den tang, vi dyrker, er sprød og har en ærte-agtig smag og kan faktisk være ret lækker at spise i en sandwich eller oven på en leverpostejmad.

Teis Boderskov, tangopdrætter

Selvom tang angiveligt både er sundt og velsmagende, er det endnu ikke særlig populært i de danske køkkener. Ifølge Teis Boderskov skyldes dette først og fremmest, at vi ikke er vant til at bruge tang i madlavningen:

– I Asien er de gode til at bruge tang som en råvare i deres køkken. Det har vi stadig til gode at lære her i Norden og generelt i de vestlige lande. Men jeg tror sagtens, vi kan vænne os til at spise tang i Danmark, vurderer Teis Boderskov.

Læs også: Derfor skal du proppe tang i din pizzadej

Stort uudnyttet potentiale

Til trods for at Teis Boderskov til dagligt arbejder på en tangplantage, finder den lille brunlige proteinbombe kun sjældent vej til hans eget spisebord:

– Man går jo ikke lige ned i supermarkedet og hiver det ned af hylden i grøntsagsafdelingen. Men hvis det var en mulighed, ville jeg da helt sikkert spise mere tang, fordi jeg ved, hvor sundt det er, siger han.

Selvom tang endnu ikke for alvor har vundet indpas på det danske fødevaremarked, er potentialet for tangdyrkning, ifølge Teis Boderskov, stort. Da tang er en råvare, der ikke kræver mange ressourcer at dyrke, burde det rent prismæssigt kunne lade sig gøre at konkurrere med andre afgrøder, mener han.

Læs også: Ny Forskning: Danske tangmarker har stort potentiale

Christian Dehlholm er ikke i tvivl om, at en proteinkilde som tang i fremtiden vil erstatte en del af danskernes kødforbrug:

– Der vil komme mere og mere fokus på det. Kødpriserne stiger globalt, og vi skal finde nye ernæringskilder. Det er der behov for, hvis vi skal have råd til at mætte alle munde i verden – både økonomisk og i forhold til Jordens ressourcer, siger han.

Kødpriserne stiger globalt, og vi skal finde nye ernæringskilder. Det er der behov for, hvis vi skal have råd til at mætte alle munde i verden – både økonomisk og i forhold til Jordens ressourcer.

Christian Dehlholm, projektleder

Selvom de stigende kødpriser måske ikke i sig selv påvirker danskernes kødforbrug, mener Christian Dehlholm godt, at man kan prøve at påvirke den generelle forbrugerholdning i en mere miljøvenlig retning.

Dette kan forskningsprojektet bidrage til ved at øge bevidstheden om de sunde og miljøvenlige alternativer til kød:

– Vi siger ikke, at alle skal være vegetarer, men vi mener godt, at vi som forbrugere kan blive mere bevidste om og mindre egoistiske i forhold til vores valg af mad. Så vi lægger op til en udvikling af gastronomien i Danmark, udtaler han.

Teknologisk Institut er en selvejende institution, som udvikler, anvender og formidler viden om forskning og teknologi til dansk erhvervsliv. Forskningsprojektet, der har modtaget støtte fra NaturErhvervsstyrelsen, løber frem til udgangen af 2015 og har blandt andet Københavns Madhus og Odense Universitetshospital som deltagere.