Fælleskab, grøn omstilling og bæredygtighed. Det skal gro gennem et nyt integrationsprojekt i foreningen Sct. Hans Haves faciliteter i Roskilde, hvis det står til Susanne Ringström og Rikke Kaels Jakobsen, der står bag det nye initiativ. Før projektet bliver søsat, skal det dog have grønt lys af Beskæftigelses- og Socialudvalget i Roskilde Byråd, og de træffer deres beslutning ved et udvalgsmøde torsdag eftermiddag d. 15. april.
Dybest set vil vi gerne være med til at gøre en forskel for nogen. Vi vil gerne tage fat på nogle af dem, der har det sværest, gøre en indsats for dem og hjælpe dem videre.
Rikke Kaels Jakobsen, initiativtager til projektet
Projektets mål er både grønt og socialt
Integrationsprojektet går på to ben: det grønne og det sociale. Igennem en kreativ tilgang skal de nydanske kvinder tilegne sig viden, som de også kan bruge i deres dagligdag.
– Målet er både at lære kvinderne om bæredygtighed og cirkulær økonomi, og hvordan de kan omsætte det i deres eget hverdagsliv. Det skal være en kreativ proces, så det ikke bliver tungt, fortæller Susanne Ringström.
Det grønne hænger sammen med det sociale, lyder det fra initiativtagerne. I projektet er deltagerne både nydanske kvinder, der står udenfor arbejdsmarkedet, og danske kvinder, der fungerer som frivillige. Håbet er, at projektet kan give kvinderne et netværk:
– Det handler om fællesskaber og at prøve at knytte de her nydanske kvinder op på nogen, som kan være med til at hjælpe dem, siger Rikke Kaels Jakobsen.
Foreningen Sct. Hans Have:
- Blev stiftet i vinteren 2014 og er registreret som en socialøkonomisk virksomhed
- Blev stiftet for at skabe nyt liv i efterladte faciliteter på det offentlige område ved Sct. Hans Hospital i Roskilde
- Foreningens mål er at fremme mental sundhed gennem natur, kultur og inkluderende fællesskaber
- Der er aktiviteter hele året rundt, og de indebærer alt fra kunstudstillinger og koncerter til pop-up-restauranter i drivhuset
- Foreningen driver derudover en café, et gartneri og en butik
Kilde: Sct. Hans Have
Foruden netværk er der også én ting, som man håber, de nydanske kvinder kan høste gennem projektet.
– Målet er selvfølgelig også, at de nydanske kvinder skal lære det danske sprog, men det gør man også ved at være i det og lave noget sammen, siger Rikke Kaels Jakobsen.
Workshops der mixer natur og jobsøgning
Bliver projektet stemt igennem af Beskæftigelses- og Socialudvalget vil det løbe af stablen i sensommeren 2021.
Her skal 8 nydanske kvinder, som er tilknyttet Jobcenter Roskilde, og som står udenfor arbejdsmarkedet, deltage. Det skal de sammen med 6 danske kvinder, der deltager som frivillige. Det fremgår af projektets ansøgningsskema til Kultur- og Integrationspuljen.
Forløbet bliver planlagt og afholdt af initiativtagerne Rikke Kaels Jakobsen og Susanne Ringström.
Læs også: Roskilde hjælper flygtninge i job som lastbilchauffører
Botanikforløbet udgøres af 8 workshops med én workshop om ugen, der har en længde på 4 timer.
Foreningen Sct. Hans Have vil danne rammen for de forskellige workshops, da integrationsprojektet vil leje sig ind i deres faciliteter. Forløbet vil veksle mellem grøn læring og hjælp til arbejdssøgning. Derfor vil nogle workshops udelukkende tage fat på CV-skrivning og jobansøgninger, mens andre vil omhandle alt fra at lave kunstinstallationer med naturmaterialer til indsamling af råvarer i naturen, som kvinderne efterfølgende kokkererer ud fra.
Derudover skal deltagerne være med til såkaldte ‘Torsdagshavedage’ i foreningen Sct. Hans Have. Her arbejder frivillige sammen i drivhusene og spiser en fælles frokost. Det fremgår ligeledes af projektets ansøgningsskema til Kultur- og Integrationspuljen.
Integrationsprojektet vil koste kommunen 69.000 kroner.
Fra biblioteksworkshops for børn til botanikforløb for nydanske kvinder
Idémagerne til botanikforløbet, Rikke Kaels Jakobsen og Susanne Ringström, har kendt hinanden i nogle år, har begge en baggrund i kulturformidling og brænder begge for mange af de samme ting. De har tidligere lavet forskellige korte workshops for børn på biblioteker, ligeledes med et kreativt og bæredygtigt omdrejningspunkt. Her blev frøet til integrationsworkshoppen plantet.
Læs også: Nyt værktøj: Virksomheder skal konkurrere i socialt ansvar
– Så tænkte vi; måske skulle vi lave det for en anden gruppe også, hvor det er et længere forløb, siger Susanne Ringström.
Er det bare et hyggeprojekt i et par uger eller er det fordi, vi forventer, at de kommer i uddannelse, at de kan bestå dansk 1 og 2 eller hvad kommer der ud af at investere de her penge?
Gitte Louise Simoni(DF), medlem af Beskæftigelses- og Socialudvalget
Det er vigtigt for dem at hjælpe dem, der har det svært.
– Dybest set vil vi gerne være med til at gøre en forskel for nogen. Vi vil gerne tage fat på nogle af dem, der har det sværest, gøre en indsats for dem og hjælpe dem videre, siger Rikke Kaels Jakobsen.
Holdninger i byrådet
I Beskæftigelses- og Socialudvalget er der blandt politikerne forud for torsdagens møde blandede holdninger til integrationsprojektet.
Tuncay Yilmaz (S), der er medlem af udvalget, er positivt stemt overfor projektet.
– Det ser ud til at være et godt projekt. Det er godt, at det skaber et netværk for særligt de nydanske kvinder, der også lærer mere af det danske sprog ved at deltage, siger han.
Læs også: Forsker: Vi skal lave flere integrationsprojekter
Gitte Louise Simoni (DF), der også er medlem af udvalget, er dog mere forbeholden over for projektet og har endnu ikke taget endelig beslutning om sagen.
– Umiddelbart lyder projektet rigtig fint, og det er godt, at der sker noget, og at man får mange af de her kvinder ud fra hjemmene. Vi skal bare være sikre på, at der er et mål med det udover, at man bare har det hyggeligt, siger hun.
Gitte Louise Simoni vil gerne vide mere om, hvad der konkret skal komme ud af de penge, kommunen i så fald skal investere.
– For mig er det vigtigt med en succesrate. Hvad skal vi have ud af det? Er det bare et hyggeprojekt i et par uger, eller er det fordi, vi forventer, at de kommer i uddannelse, at de kan bestå dansk 1 og 2, eller hvad kommer der ud af at investere de her penge?, spørger hun.
Sådan gjorde vi: Journalisten fik idéen til historien via sin research, hvor hun stødte på dagsordenen til Beskæftigelses-og Socialudvalgets møde torsdag d. 15. april. I denne dagsorden stod der, at omtalte integrationsprojekt skulle drøftes. Journalisten har interviewet alle kilderne over telefon.