Ros til regeringens integrationsplan

Regeringens integrationsplan skal skabe 30.000 nye jobs til indvandrere og flygtninge. Det er rigtig positivt for både samfundet og arbejdsmarkedet, mener DI og Dansk Flygtningehjælp  Lisa Risager, Flickr
Regeringens integrationsplan skal skabe 30.000 jobs til indvandrere og flygtninge. Det er positivt for både samfundet og arbejdsmarkedet siger DI og Dansk Flygtningehjælp
Foto: Lisa Risager, Flickr

Flygtninge og indvandrere, som kommer til Danmark, kender ikke til kontanthjælp og dagpenge, hvor de kommer fra. Derfor giver det god mening at hjælpe dem ind i job hurtigst muligt, lyder det både fra DI og Dansk Flygtningehjælp i kølvandet på regeringens nye integrationsplan ‘Alle skal bidrage’:

– Vi forventer beskæftigelsen vil blive ved med at stige, så jeg tror ikke, at vi skal være bekymrede for, at indvandrere og flygtninge vil komme til at tage jobbet fra andre herhjemme
Steen Nielsen, underdirektør i DI

– Jeg mener, at det er i alles interesse, at få flygtninge og indvandrere i arbejde så hurtigt som det er muligt. De udgør et stort potentiale, der både er til gavn for arbejdsmarkedet og samfundet, da de så ikke skal leve på overførselsindkomster, siger Steen Nielsen, underdirektør i DI.

Læs også: Hvor kommer flygtningene fra?

Af integrationsplanen fremgår det, at der i løbet af de næste to år skal igangsættes forløb som kan skabe 30.000 arbejdspladser til indvandrere og flygtninge. Noget, der også vækker begejstring i Dansk Flygtningehjælp:

– Regeringens udspil er et godt svar på det stigende flygtningetal og også en plan, som kan bidrage til at udnytte de givne omstændigheder bedre, siger Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.

En kærkommen saltvandsindsprøjtning

Allerede nu er der virksomheder der efterspørger arbejdskraft. Især rengørings- og chaufførjobs. Derfor bliver regeringens målsætning om flere flygtninge og indvandrere i job indenfor de næste to år en kærkommen saltvandsindsprøjtning til det danske arbejdsmarked:

– Når man tager i betragtning, at vi er i en konjunktursituation, der gør, at vi forventer beskæftigelsen vil blive ved med at stige, så tror jeg ikke, at vi skal være bekymrede for, at indvandrere og flygtninge vil komme til at tage jobbet fra andre herhjemme, siger Steen Nielsen fra DI.

Plads til forbedringer

Udover at skabe arbejdspladser sætter regeringens integrationsplan fokus på, at indvandrere skal kunne gøre brug af den faglighed, de har med fra hjemlandet. Men om planen bliver en succes, er ikke givet på forhånd, siger Andreas Kamm:

– Det er en samlet pakke, hvor ingen kan melde pas – hverken flygtningene, kommunerne, virksomhederne, skoler og uddannelsesinstitutioner, foreninger eller medborgere. Det kræver en samlet indsats fra alle, hvis det skal lykkes.