97 kommuner i Danmark har allerede tilsluttet sig en ny Klimaalliance, den eneste kommune der mangler, er Glostrup Kommune. Klimaalliancen, som ellers er skabt til at hjælpe kommuner med deres klimaarbejde, tiltaler ikke formand for miljø-, teknik- og ejendomsudvalget, Søren Enemark (S). Det skyldes især beløbet for at deltage i det tidligere klimapartnerskab DK2020.
– Det kostede ca. 1,5 millioner kroner at være med. I stedet for at bruge de penge på en plan, så vil jeg have de penge ud og arbejde i virkeligheden, lyder det fra Søren Enemark (S).
I en pressemeddelse skriver Kommunernes Landsforening, at alliancen skal hjælpe kommuner med at løse de udfordringer de støder på i deres klimaarbejde. Selvom Glostrup Kommune er den eneste kommune i Danmark, der ikke er med i alliancen, er Søren Enemark ikke bekymret for deres klimaarbejde i kommunen. Der er andre måder at bruge de penge på.
Læs også: Vild med vildt – Glostrup vil erstatte trimmede græsplæner med vild bevoksning
– Vi har fået en energireduktion for de penge i stedet for. Det kan man se på alle vores kommunale bygninger, som vi er i gang med at energimærke. Fx vores gamle Præstegård fra 1905. Der lægger vi fjernvarme ind snart. I stedet for at lave en fin plan, har vi brugt pengene til praktiske tiltag ude i det virkelige liv, siger Søren Enemark (S).
Det er jo en hjælpende hånd
Pelle Lind Bournonville, projektchef i Realdania
Misser et arbejde på tværs af kommuner
Klimaalliancen er en videreudvikling på DK2020-partnerskabet og de lokale klimahandlingsplaner hver kommune udarbejdede dengang. Projektchef i foreningen Realdania og medlem af projektstyregruppen i alliancen, Pelle Lind Bournonville mener, at disse planer danner et fundament for et samarbejde på tværs af kommuner.
– Kommuner har haft mulighed for at udvikle en klimahandlingsplan som følger en international anerkendt metode. Planen i sig selv kan godt være forskellig fra kommune til kommune, men måden den er lavet på, er ensartet, siger Pelle Lind Bournonville.
Planerne blev udarbejdet til at leve op til Parisaftalen og følge C40’s internationale standard ‘The Climate Action Planning Framework’.
Tre hovedelementer Klimaalliancen fokuserer på
- at skabe en række klimaudviklingsspor for kommunerne og regionerne, så de sammen kan udforske og udvikle ambitiøse løsninger på konkrete udfordringer.
- at oprette et fælles monitoreringssystem og en årlig statusrapport, der beskriver udfordringer i kommunernes implementering af klimaplanerne og peger på konkrete tiltag til at løse dem.
- at skabe en fælles systematik for evaluering og revision af kommunernes planer efter 4-5 år.
Kilde: Den grønne tænketank, CONCITO
Ved at have samme udgangspunkt for en plan, er det lettere at dele viden og erfaringer på tværs af kommuner, og den mulighed har Glostrup Kommune mistet. Samtidig med fordele som viden og finansiel støtte, som kommunen også mister.
– Fremfor at stå alene med udfordringerne har vi organiseret kommunerne på kryds og tværs i netværk, hvor dem med de samme udfordringer inddeles i fælles udviklingsspor. Udover det her har de mulighed for rigtig meget kapacitetsopbyggende hjælp fra organiseringen. Det kunne for eksempel være de her udviklingsspor, hvor der også er sparring med andre fra organisationen. Så det er jo en hjælpende hånd de i høj grad får, lyder det fra Pelle Lind Bournonville.
Læs også: Dragør Kommune er den eneste kommune, der har sagt nej til en langsigtet plan
Fra plan til handling
Klimaalliancen skal hjælpe kommunerne med at implementerer deres klimahandlingsplan, så målet om at reducere udledningen af deres CO2 med 70% inden 2030 kan lykkes.
Klimaalliancen er skabt af Kommunernes Landsforening, Realdania og de fem regioner. Den grønne tænketank CONCITO og det internationale bynetværk C40, er videnspartnere i alliancen, skriver KL i deres pressemeddelse.
Klimaalliancen trådte i kraft d. 1. april 2023.
KL har ikke ønsket at stille op til interview.
Sådan gjorde vi: Læste pressemeddelse fra KL, Realdania og CONCITO. Foretog telefoninterview af formand for miljø-, teknik- og ejendomsudvalget i Glostrup Kommune, Søren Enemark (S). Prøvede op til flere gange at få en udtalelse fra KL uden held. Foretog to telefoninterview af Projektchef i Realdania, Pelle Lind Bournonville.