Af jord er du kommet, til jord skal du blive, af jorden skal du igen genopstå.
Men udover jorden efterlader en traditionel begravelse en masse lakeret træ, stålhåndtag, søm og nitter. To italienske designere vil sørge for, at mennesket efterlader så lidt skrald som muligt og istedet bliver næring vores helt eget personlige træ.
I Danmark møder projektet opbakning fra Foreningen for Kirkegårdskultur og Humanistisk Samfund.
Ja tak til bæredygtige kister!
Mette Fauerskov, næstformand i Forening for Kirkegårdskultur
Læs også: Fra i dag, kan du hvile uden religiøse symboler
En del af en naturlig cyklus
Kisteprojektet Capsula Mundi er udarbejdet af Anna Citelli og Raoul Bretzel. Kisten, som ses i galleriet nedenfor, er bygget af biologisk stivelse, som tages fra sæsonbetingede planter såsom kartofler og majs. Materialet nedbrydes let og virker som gødning for et selvvalgt træ, der plantes oven over graven.
Istedet for at besøge kirkegårde, vil sørgende kunne besøge hellige skove istedet
Anna Citelli, designer
Capsula Mundi er tænkt som en bæredygtig måde at håndtere døden på, og designer Anna Citelli ser kisten som et frø, der skaber nyt liv:
– På den her måde får døden en ny mening. Det ses ikke længere som en afbrydelse af livets proces, men snare som en begyndelse i en serie af transformationer, som tager os tilbage til den naturlige cyklus. Istedet for at besøge kirkegårde, vil sørgende kunne besøge hellige skove istedet
Se galleriet af Capsula Mundi-projektet:
Dansk opbakning
I Danmark ses der flere og flere skov- og naturbegravelser. Næstformanden for Foreningen for Kirkegårdskultur, Mette Faurskov, mener, at projektet er foreneligt med traditionelle folkekirkegravpladser, når nye områder indvies:
– Hvis der er steder, hvor der kunne ligge en skov, kunne det sagtens være et koncept, som kunne gå sammen med landsbykirkegården.
Desuden mener næstformanden, at det grønne aftryk på døden er vejen frem:
– Der kan vel ikke være andet end sund fornuft i at lave kister i et nedbrydeligt materiale, der skal jordbegraves. Ja tak til bæredygtige kister.
Læs også: Træerne bliver overset i dag
Thorkild Svendsen er formand for Humanistisk Samfund, et fællesskab der organiserer ateistiske vielser, navnefester og andre ceremonier.
Formanden mener bestemt, at der er et dansk marked for Capsula Mundi, da han ser en stor interesse i humanistiske begravelser.
– Det passer rigtig fint, med manges ønsker om at have en mere bæredygtig udgang på livet og være lidt tættere på naturen i stedet for de forcerede kirkegårde med perlegrus. Jeg føler helt klart, der er en stor interesse for at blive begravet på en måde, som er mere bæredygtig og tættere på naturen, end det som kirkegårde tilbyder i dag, siger Thorkild Svendsen.
Læs også: Bureaukrati blokerer for skovgrasteder
Udgang uden beskidte aftryk
I modsætning til Italien, hvor projektet stadig ikke er lovligt, er Danmark åbne for bæredygtige tiltag til livets sidste ceremoni.
I Horsens findes en stenhugger ved navn Filip Møller, som har udarbejdet et koncept med genbrugsgravsten.
Istedet for at stenene fragtes til Danmark fra Kina og Portugal, hvilket koster store mængder penge og CO2, genanvender Filip Møller gamle gravsten ved at slibe navnet af og genbruge stenene.
Thorkild Svendsen ser også tendenser indenfor den CO2-neutrale begravelse, blandt andet et tohjulet alternativ til rustvognen:
– Jeg ved, der er kommet en rustcykel et enkelt sted, så man kan blive eskorteret i forhold til, hvordan man ellers havde levet. Hvad angår kister, var der en enkelt bedemand, som prøvede at få en kiste godkendt, som var lavet af siv. Den blev, blev så vidt jeg ved, desværre ikke godkendt.
One Response to "Bæredygtig begravelse: Bær oliven i dit næste liv"