Oscar startede med at sælge brugt cykeltøj på børneværelset i Hareskovby, nu er han kåret til et af Europas største iværksættertalenter

Oscar Bjørn-Rosager startede virksomheden, ProOwnedCycling, hjemme på børneværelset i Hareskovby. Nu er han blevet kåret til et af Europas største iværksættertalenter af erhvervsmagasinet Forbes.
Foto: Aaron Kiashek

Det amerikanske erhvervsmagasin udpeger årligt 30 af Europas største talenter under 30 år inden for deres arbejdsfelt. Ud af de 10.000 nominerede talenter blev den 24-årige Hareskov-dreng, Oscar Bjørn-Rosager, anerkendt for sit iværksættertalent og vision bag sin virksomhed, ProOwnedCycling, som sælger brugt og nyt cykeludstyr og cykeltøj fra professionelle cykelhold til cykelfans verden over.

– Jeg er så stolt. Det er en kæmpe blåstempling af virksomheden. At blive udråbt til Forbes 30under30 er noget af det største, du kan blive kåret til inden for iværksætteri, hvis du kigger uden for landets grænser, siger Oscar Bjørn-Rosager.

Selvom det er Oscars navn, der høster rosen på Forbes anerkendte liste, er han ikke bleg for at dele anerkendelsen med sin partner Casper Hilstrøm og hele teamet bag ProOwnedCycling.

– Det er en kæmpe sejr for hele teamet. Det er ikke individualister, der skaber en succesfuld virksomhed, men et sammentømret team, som dedikerer sig 100% til deres arbejde. Denne pris er lige så meget teamets og Caspers pris, som det er min, siger CEO og stifter af ProOwnedCycling, Oscar Bjørn-Rosager.

Oscar fik tilbage i 2015 ideen om at sælge aflagt cykeltøj fra professionelle cykelryttere. Det startede med, at han tog hjem til de danske professionelle cykelryttere og købte deres tøj fra sidste cykelsæson, som alligevel ikke kunne bruges mere grundet nyt design og nye sponsorer.

Læs også: Iværksættere: Nu skal cykler reinkarneres

Der er sket meget siden den spæde start i 2015. Konceptet er stadig det samme, men nu er det ikke længere kun de danske professionelle cykelrytteres tøj, man kan købe, men udstyr, cykeltøj og tilbehør fra mange af verdens bedste cykelhold.

– I dag sælger vi professionelt cykeludstyr og cykeltøj til over 75 lande og har tæt samarbejde med flere af verdens største cykelhold, som gør det muligt for cykelfans over hele verden at køre på og med nogle af verdens bedste cykelrytteres gamle udstyr, fortæller Oscar Bjørn-Rosager om ProOwnedCyclings udvikling.

Det er positivt for dansk iværksætteri, at vi hvert år har danske iværksættere, der har startet virksomheder, der har nok potentiale til at blive anerkendt også uden for Danmark, siger Christian Arnstedt, som ved siden af Løvens Hule også er CEO og stifter af Blazar, som opbygger og bygger brands og virksomheder.
Christian Arnstedt, investor i tv-programmet Løvens Hule

På trods af succesen og anerkendelsen glemmer Oscar Bjørn-Rosager ikke, hvor han kommer fra. Han ønsker at give noget tilbage til cykelsporten, som har givet ham så meget fra dengang, han selv var cykelrytter.

– Som virksomhed sigter vi efter at give noget tilbage til cykelsporten. Vi har indtil nu doneret energiprodukter, drikkedunke og cykelgrej til lokale danske cykelhold, da vi ønsker at støtte dansk talentudvikling. Derudover har vi også et værdifuldt samarbejde med cykelvelgørenhedsorganisationer i Afrika og Colombia, hvor det brugte cykelgrej og cykeltøj får en helt ny værdi, siger Oscar Bjørn-Rosager.

»Trods dansk succes mangler der flere iværksættere«

Udover Oscar Bjørn Rosager har Forbes kåret 7 andre danskere til at være blandt de 30 største talenter inden for deres erhverv i Europa. Den velkendte iværksætter fra DR’s TV-program, ’Løvens Hule’, Christian Arnstedt, blev selv kåret som et af Europas 30 største iværksættertalenter tilbage i 2018. Han roser de unge danske iværksætteres potentiale og peger på, at det er stort at blive anerkendt uden for landets grænser.

– Det er positivt for dansk iværksætteri, at vi hvert år har danske iværksættere, der har startet virksomheder, der har nok potentiale til at blive anerkendt også uden for Danmark, siger Christian Arnstedt, som ved siden af Løvens Hule også er CEO og stifter af Blazar, som opbygger og bygger brands og virksomheder.

På trods af den flotte hæder af danske iværksættere halter danskerne efter de europæiske lande, hvis man sammenligner andelen af iværksættere i Europa. Det er en udvikling, som gerne skal vendes, hvis vi skal skabe flere danske arbejdspladser, påpeger Christian Arnstedt.

– Samlet set har vi dog for få iværksættere i Danmark. Vi er i bunden af EU på andel af iværksættere. Så iværksætteri er en agenda, der er nødvendig at have mere fokus på, så vi får nogle nye virksomheder, der kan blive de næste Novo Nordisk, Mærsk, Ørsted og Vestas og dermed skabe en masse arbejdspladser i Danmark, siger Christian Arnstedt.

Læs også: Værløse Flyvestation er en sikker legeplads for de bløde trafikanter

Sådan gjorde vi: Journalisten blev opmærksom på Forbes 30under30-liste, da han fulgte ProOwnedCycling på de sociale medier, hvor de offentliggjorde Oscar Bjørn-Rosagers hyldest i Forbes. Journalisten valgte at vinkle den første del af artiklen i et lokal perspektiv, da Oscars succesfulde virksomhed startede på børneværelset hjemme i Hareskovby.