Én gang kriminel flere gange kriminel.
Har du allerede siddet inde bag fængselsmurene én gang, er der stor risiko for, at du ender der igen inden for to år.
Ifølge Danmarks Statistik, er der en sammenhæng mellem personer med tidligere domme, og sandsynligheden for, at de falder tilbage i kriminalitet igen.
Tidligere indsatte Adam, der ønsker at være anonym pga. sin tidligere tilknytning til bandemiljøet,har selv tre tidligere fængselsdomme, og en baggrund i en af de førende rockergrupper i Danmark.
I dag kæmper han en hård kamp for at komme væk fra miljøet, så han kan se sine børn, og få den universitetsuddannelse han drømmer om.
Adam fortæller selv, at hans tilknytning til bandemiljøet blev forstærket, da han første gang i 2009 røg tre måneder i arresten for et indbrud, der udviklede sig til et hjemmerøveri.
De tre måneder i arresten ændrede hans liv.
– Det er skræmmende for almindelige mennesker i en arrest. Det kan jeg love. Når du lander i arresten, så bliver du opsøgt af de andre, ligeså snart vagterne er væk. Altså. Det kan du tro. Det er alvorligt. Hvor kommer du fra? Hvad sidder du for? Og hvem holder du med? Det, er det første du bliver mødt med, når du kommer i arresten, fortæller Adam.
Miljøet i fængslet
Adam fortæller, at der er et stærk hierarki i fængslet, og at det er svært at holde sig neutral og opretholde livet uden for fængslet, hvis man ikke ønsker at være udsat blandt de andre. Derfor fik Adam også et tæt venskab til en af de andre indsatte, som var højt i hierarkiet derinde.
– “Otto” blev min bedste ven. Han var ubetinget den øverste i arresten, det var ham der bestemte alt. Det er ligesom en børnehave. Jeg var så hans højre hånd, og det gjorde så mig noget. Men havde jeg så ikke være det, så havde jeg så også skulle tage hans nosser i munden, siger Adam.
Under Adams første fængselsdom, fik han ikke tilbudt noget hjælp til livet uden for murene. Det var først under hans anden dom for blandt andet narkobesiddelse, at han gennemgik et tvunget misbrugsprogram og et selvvalgt program i kognitiv-terapi, men ifølge Adam nytter sådanne programmer ikke noget, hvis man ikke lærer noget af dem og ender med en dom igen. For Adam var det først under hans tredje dom, at han virkelig brugte tiden i fængslet til at gøre sig klar til et liv uden kriminalitet.
Læs også: 29-årig: Samfundstjeneste er ikke en straf
Livet uden for tremmerne
I 2016 udkom en evaluering af projekt “JobUpdate” foretaget af Rockwool Fondens forskningsenhed.
JobUpdate var et beskæftigelsesprojekt rettet mod indsatte i Sdr. Omme Statsfængsel. Projektets formål gik ud på at forhindre, at indsatte efter endt afsoning ville falde tilbage i ny kriminalitet. Dette skulle undgås ved at forbedre deres udannelses- og beskæftigelsesniveau. Projektet mislykkedes i og med, at der ikke skete nogen større ændring i de indsattes beskæftigelsessituation eller deres tendens til at falde tilbage til ny kriminalitet.
For Adam lykkedes det heller ikke at holde sig uden for kriminalitet, trods han havde gennemgået forskellige forebyggende programmer. Ifølge ham, skyldes det bl.a., at hans tilknytning til bandemiljøet ikke forsvandt, selvom han sad inde. Den blev kun stærkere.
– Virkelighedens verden er ikke så smuk, som man gerne vil gøre den til. Det jeg havde, da jeg røg ind, det ventede også på mig, da jeg kom ud, fortæller Adam.
Udover, at Adams netværk stort set kun bestod af andre kriminelle, så havde han også en stor gæld og et “fucked ego”, som han selv beskriver det. Det havde en stor betydning for, at han faldt tilbage i kriminalitet.
– Når man er i miljøet, så er det nogle andre ting, der er status. Hvis du gør sådan her, så er du sej, så synes pigerne du er nice. Det er nogen andre ting, end i den virkelige verden. Det værste for mig nu, er, at jeg skal sige farvel til alt det, jeg har nu, det jeg har levet på. For at stå her med en kæmpe gæld, ingen uddannelse, intet arbejde og en lille chance for at få arbejde pga. min fortid. Hvad skal man mon finde på, siger Adam.