Op mod 45 procent af restaurationerne i København mener, at det enten er vanskeligt eller meget vanskeligt at rekruttere kokke til deres køkkener. Det er på trods af, at der siden 2003 er dobbelt så mange kokke, som har lavet en aftale med et uddannelses- og praktiksted. Det viser tal fra hotel-, restaurant- og turisterhvervets landsdækkende brancheorganisation, Horesta.
Uddannelseschef i Horesta, Marianne Kragh, ser det som et stort problem.
– Vi står altså i en situation, hvor vi mangler elever, og hvor vi mangler arbejdskraft. Hele branchen er udsat, siger Marianne Kragh.
Så der mangler både færdiguddannede kokke og flere unge, der vælger kokkeuddannelsen.
Brug for flere kokke
I 2016 er der 1929 personer, der har indgået en uddannelsesaftale med et praktiksted og en uddannelsessted. Men selvom flere vælger at gå kokkevejen, er det ikke nok, siger Horesta.
– Selvom vi ser en stigning i antallet af svendeprøver for kokkeelever i 2017, er der stadig et gab på grund af den høje vækst inden for faget, siger Marianne Kragh.
I en medlemsanalyse, som Horesta har gennemført, svarer næsten halvdelen af restaurationerne, at det bliver vanskeligere at rekruttere kokke de kommende år.
Horesta må tage ansvar
Det er 3F, som repræsenterer landets kokke, og de kalder på handling fra Horesta. Sådan lyder meldingen fra forhandlingssekretær for Privat Service, Hotel og Restauration i 3F, John Frederiksen.
– Det er jo arbejdsgiverne, der står for uddannelsen. Og de må op på beatet set i forhold til at få uddannet den arbejdskraft, som de selv siger, at der mangler, udtaler John Frederiksen.
Siden 2003 er antallet af uddannelsesaftaler for kokke steget med 55 procent. Det er markant mere end gennemsnittet for alle erhvervsuddannelserne, der er steget med 25 procent.
Læs også: Kokkeelev om praktik: Jeg tabte 8-10 kilo, fordi jeg var stresset
Køkkenchef mangler kokke
Køkkenchef på Tårnet i København, Mikkel Espersen, er en af de kokke, som har haft problemer med at finde frie hænder til sit køkken.
– Jeg har haft meget store problemer med at rekruttere kokke. Gennem de sidste par år er det særligt blevet svært at finde dygtige kokke, siger han.
Mikkel Espersen har kun været ansat i kort tid på Tårnet, men både her og i tidligere jobs har det været svært at finde kokke. Det kan gå ud over forretningen, forklarer han.
– Hvis man ikke kan samle et dygtigt køkkenhold, kan det betyde, man er tvunget til at nedsætte sine ambitioner, og det vil gå udover kvaliteten, siger han.
Tryk på kortet herunder og se, hvor du kan blive kok på Sjælland.
Læs også: TV: Køkkenarbejde hjælper unge: “Det er min store drøm at blive kok på Oslo-båden”