Af Silke Penzien Mikkelsen & Tim Tørnqvist Jensen
Efter et tilskud på en million kroner til Muskelsvindfonden kan 20 corona-udsatte børn med muskelsvind nu glæde sig til at få en robot, der hjælper dem tilbage i klassen både fagligt og socialt. Det skriver Muskelsvindfonden på sin hjemmeside.
Robotten kan sættes op i klassen, hvor eleven så kan fjernstyre den fra hjemmet via en tablet. Eleven kan både se klassen, høre, hvad der sker og række hånden op og svare på lærernes spørgsmål.
Udsigten til at få en robot vækker begejstring
– Jeg krydser alt, hvad jeg kan, for at det lykkes. Det ville jo være fantastisk, hvis vi fik en robot. Virkelig.
Sådan lyder det fra Jeannette Andersen, som er mor til 11-årige Kevin, der går i 4. klasse på Byskovskolen i Ringsted.
Hun har tidligere fortalt, at en robot ville betyde rigtig meget for Kevin, så han igen kunne få følelsen af at være med i klassen både fagligt og socialt efter en lang periode væk fra skolen på grund af frygt for corona-smitte.
Også Camilla Sørensen, der er mor til 12-årige Malthe fra 5. klasse på Fuglsanggårdskolen i Virum, er begejstret for udsigten til at kunne få en robot. Det ville nemlig betyde, at Malthe kunne se sine klassekammerater igen efter at have været derhjemme i lang tid uden socialt samvær.
– Det ville være fuldstændig fantastisk at få en robot nu her. Helt vildt, siger Camilla Sørensen.
Stor tilfredshed hos Muskelsvindfonden
Udmøntning af hjælp til sårbare børn og unge er på plads
Liste over fordeling af de 10 millioner kroner til frivillige organisationer
-
- Julemærkehjemmene 1 mio. kroner
- Lær for Livet 1 mio. kroner
- Muskelsvindfonden 1 mio. kroner
- Landsforeningen Autisme 1 mio. kroner
- Bedre Psykiatri 0,5 mio.kroner
- Børnetelefonen 1,5 mio. kroner
- Dansk Skoleskak 1 mio. kroner
- Red Barnet 1 mio. kroner
- Sind Ungdom 1 mio. kroner
- Ungdommens Røde Kors (URK) 1 mio. kroner
Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet
Onsdag den 20. maj blev det Folketingets partier enige om fordelingen af de 10 millioner kroner til frivillige organisationer som Muskelsvindfonden, der støtter udsatte børn i skolen. En fordeling, der sender en million kroner afsted til Muskelsvindfondens robotprojekt.
– Det er fedt, at vi har fået penge. Vi har allerede brugt en hel del af pengene på at indkøbe robotter, så de kan komme ud i skolerne forhåbentlig allerede først i denne uge, siger Thomas Krog, der er handicappolitisk konsulent i Muskelsvindfonden.
Læs også: Fysioterapi på hesteryg er blevet mere populært
Muskelsvindfonden forventer, at tilskuddet på en million kroner vil dække det største behov fra corona-udsatte børn med muskelsvind.
– Det er et kæmpe skridt på vejen her i coronatiden, men både erfaringerne og de konkrete robotter kan også bruges bagefter. Der er ikke noget i den her million, der er spildt om et halvt år. Jeg tænker, at det er et vigtigt skridt i forhold til ensomheden her nu og et kæmpe boost i forhold til muligheden for at bruge den her teknologi fremadrettet, siger Thomas Krog.
Muskelsvindfonden håber at være klar med de første robotter i denne uge. Der er nemlig omkring 50 børn med muskelsvind, som står i kø for at få en robot.
Kan ikke garantere en robot til alle
Muskelsvindfonden har nu bestilt 20 robotter hjem, og Thomas Krog forventer, at det er nok til at dække det behov, der er lige nu. Dog vil han ikke garantere, at alle de børn, der ønsker en robot, kan få en i første omgang. Det skyldes, at der ikke skal være overskydende robotter.
Læs også: Ekspert: Skiftende corona-regler kan sætte ældres liv i fare
Alligevel håber både Jeannette Andersen og Camilla Sørensen, at deres søn får en robot.
– Det bliver værre og værre. Han facetimer med klassen cirka to-tre gange om ugen, og når han har gjort det, så kan man se, at han virkelig hænger med næbet bagefter. Jeg er helt sikker på, at det vil hjælpe enormt meget på det afsavn, som han har til både skoledelen og det sociale, fortæller Kevins mor, Jeannette Andersen.
Ikke kun en hjælp under corona
Robotterne skal ikke kun bruges, når der er risiko for corona-smitte. De skal også bruges efter coronakrisen, fordi nogle børn med muskelsvind i forvejen har et højt skolefravær på grund af for eksempel smerter, hurtig træthed og ekstra sygehusbesøg. Det gælder for eksempel 12-årige Malthe, forklarer hans mor.
– Vi har også behovet efter sommerferien. Det vil være en hjælp i lang tid fremover, fordi han har udsigt til operationer og måske andre perioder med længere sygefravær, siger Malthes mor, Camilla Sørensen.