Ung iværksætter strikker sweater-skulptur til Aarhus Pride

KatapUlds kollektion
KatapUld har vokset sig stort siden nedlukningen i marts sidste år.
Foto: Marius Krebs.S

Med en kalender fuld af aflyste planer tyede mange danskere til strikkepindene under det seneste års nedlukning. Dét var også tilfældet for 20-årige Thea Kathrine Jensen, der begyndte at strikke sweatre til sig selv og sine venner tilbage i marts 2020.

Hendes strikkeprojekter tog hurtigt overhånd, hvilket blev startskuddet til virksomheden KatapUld.

KatapUld:

  • KatapUld har 1.078 følgere på Instagram
  • KatapUld producerer alt fra elefanthuer til vamsede sweatre
  • Priserne varierer fra 300 – 690 kroner
  • Det tager omkring 15 timer at strikke én sweater
  • Thea Kathrine Jensen er løbende i dialog med kunden omkring produktet

Kilde: Thea Kathrine Jensen, KatapUld.

– Jeg begyndte som så mange andre at strikke i marts sidste år. Først strikkede jeg lidt til mig selv, men så gik det op for mig, at jeg faktisk var ret hurtig til det, så jeg begyndte at strikke lidt til mine veninder. Derefter lavede jeg en instagram til det – og nu er jeg jo med i alverdens projekter. Det er vokset for vildt. Jeg sælger også en lille smule til udlandet nu, siger Thea Kathrine Jensen.

Udstiller til pride warm-up i Aarhus

De simple strikkeopskrifter blev hurtigt for nemme for Thea Kathrine Jensen, der begav sig ud i at designe sine egne opskrifter.

Projektet er vokset mellem hænderne på hende, og hun skal nu udstille til Aarhus Pride i maj.

– I Aarhus er der et virkelig fedt kulturmiljø for unge mennesker, og kunsterne bliver virkelig støttet meget i deres arbejde. Ofte er der nogle små organisationer, der laver noget open call, hvor man kan lave nogle udstillinger. Så jeg sørger for så ofte som muligt at melde mig til dem, siger Thea Kathrine Jensen.

Læs også: Strikkeklub bringer unge og ældre sammen

Til pride-udstillingen vil hun gerne strikke en sort sweater, hvor der bevæger sig lange snore ud af sweateren. Snorene skal nå rundt i hele rummet og fremstå i regnbueflagets seks farver.

– Sweateren er en symbolik for den normale verden, hvor snorene skal være med til at bryde med normen og farve hverdagen, siger Thea Kathrine Jensen.

Theas sweater
Thea Kathrine Jensen forklarer, at sweateren skal hænge på en bøjle fra loftet. Snorene, der bevæger sig ud af trøjen skal sno sig op ad væggene og loftet, så det bliver et aktivt værk, som man kan røre ved.
Grafik: Nikoline Østergaard.

Vores tøj er en del af vores identitet

Kunstnerne til Aarhus Pride:

  • Thea Kathrine Jensen, også kendt som KatapUld, arbejder med en strikket skulptur. Skulpturen vil lege med tematikken omkring identitet og normalitet
  • Gerda Osipenkaite, der arbejder med illustration og print. Hun vil udstille et oliemaleri
  • Ingerlise Øllgaard og Nanna Matilde Veileborg Bjelka, der udstiller værket SAFER SPACES. Det er en audio visuel installation, der fokuserer på minoriteter, kønsidentitet og queerness
  • Purge, der er et kunstkollektiv og fokuserer på performance kunst. Til udstillingen vil de udfordre og udforske identitetsrammer
  • Andrea Bonderup, der er fotograf. Hun vil udforske tematikker som identitet, seksualitet, sårbarhed og intimitet i sine fotografier

Kilde: Anne-Mette Mølgaard Kristensen, Projekt 224.

Anne-Mette Mølgaard Kristensen, er en af initiativtagerne til Projekt 224, der er et nyt kunstinitiativ i Aarhus. Det er igennem Projekt 224, at Thea Kathrine Jensen skal udstille til Aarhus Pride.

– Jeg blev rigtig fascineret af Theas skulptur. Jeg fik så mange tanker omkring, at vores queerness og identitet er vævet ind i, hvem vi er. Hun havde så mange fantastiske tanker, og det fik også mig til at tænke over mangfoldighed og identitet som en meget personlig ting. Det tøj, vi tager på, er en del af, hvem vi er, og det er vævet ind i vores identitet, siger Anne-Mette Mølgaard Kristensen.

Læs også: København vil kombinere fest og sport i banebrydende pride-event 

Udstillingen kaldes Identitetsballade og afholdes den 29. maj mellem 12-20. Eventet afholdes i samarbejde med Aarhus Pride og Institut for X.

Sådan gjorde vi: Journalisten stødte på et Facebook-opslag i en gruppe for borgere i Herlev Kommune. Her skrev Thea Kathrine Jensen et opslag omkring sit strikkeprojekt. Journalisten har efterfølgende kontaktet iværksætteren og hørt mere om det. Derefter kontaktede journalisten P224, der er en organisation i Aarhus, og hørte mere omkring Thea Kathrine Jensens udstilling til Aarhus Pride.