Julen er den tid på året, hvor folk fra nær og fjern samles i landets mange kirker for at synge julen ind og lytte til juleevangeliet.
Men i år står kirkerne og gæsterne over for en lang række restriktioner på grund af corona. Med forsamlingsforbud og afstandskrav er det nemlig ikke muligt at afholde gudstjenesterne som man plejer.
Da kirkerne i Danmark er forskellige både størrelses- og beliggenhedsmæssigt er det forskelligt fra kirke til kirke, hvad der er muligt. Der bliver derfor tænkt i forskellige løsninger i forhold til de traditionsrige julegudstjenester den 24. december, som er den dag på året, hvor allerflest går i kirke.
En af dem, der plejer at gå i kirke er Anna Andersen, der bor i København, men skal til hjembyen Odense for at fejre jul den 24. december.
Juleaftensdag er traditionen, at hun sammen med resten af familien tager i den lokale kirke til julegudstjeneste kl. 16.00, men i år må de gøre tingene anderledes.
– Min mormor og hendes søster er begge over 80 år, og derfor synes jeg, det er lidt uansvarligt at hive dem med i kirke. Heldigvis har min kirke tidligere hen over påsken gjort det muligt at streame gudstjenester, og jeg håber de gør det samme juleaftensdag, siger Anna Andersen.
Det fysiske fremmøde betyder meget
Restriktionerne er indført for at mindste smittespredning af corona, men det kan være svært i kirkerummet, hvor håndtryk og salmesang fylder.
I kirker bør der derfor sikres 2 meters afstand mellem kirkegængere, hvis der synges, mens 1 meter er tilstrækkeligt, hvis sang udelades, fremgår det af Kirkeministeriets retningslinjer.
I Nathanaels Kirke på Holmbladsgade på Amager i København har man efter mange overvejelser valgt at afholde fire gudstjenester på juleaftensdag i stedet for en enkelt, som man plejer. I kirken er der normalt plads til 300 besøgende gæster, men på grund af corona-restriktioner er det nu kun muligt at være 50 gæster på besøg. Og det giver mening at holde fast i at mødes fysisk, siger Ellen Margrethe Gylling, sogne- og indvandrerpræst.
– Vi ved, at folk meget gerne vil i kirke juleaften. Det handler om det med at sidde i kirkerummet og have oplevelsen af et fællesskab, som er hyggeligt og rart at være i, siger hun.
Læs også: TV: Restaurant redder årets julefrokost med nye tiltag
Fakta om den 24. december
- Det er den dag, hvor flest danskere går i kirke.
- Dagen blev først i 1992 en officiel gudstjeneste-dag.
- Det er dagen hvor der sker flest indbrud i Danmark.
- 95% af danskerne holder juleaften den 24. december.
- 78% af danskerne spiser and juleaften, mens 64% flæskesteg.
Kilde: dst.dk, folkekirken.dk, coopanalyse.dk
Julen varer længe
Sandra Rask Petersen arbejder til dagligt som mediekonsulent Aalborg Stift, og hun er ikke bekymret for julen. Hun siger, at det er vigtigt at pointere, at julen er flere dage end kun den 24. december, og at den bestemt ikke er aflyst i de danske kirker. Dog bliver julegudstjenesterne ikke nødvendigvis afholdt i selve kirkerummet. Nogle kirker i Aalborg vælger nemlig at flytte dem ud i sportshaller.
– Julen bliver fejret i en lang periode, og det er ikke kun den 24. december. I forhold til julegudstjenesten den 24. december, er der kirker, der flytter gudstjenesten til andre steder end selve kirkerummet, og nogen vælger at fokusere mere på adventsgudstjenesterne, siger Sandra Rask Petersen.
Læs også: Håb for ensomme juleelskere trods corona
Sådan gjorde jeg: Jeg ringede til de danske stifter og forhørte mig, om hvad de gjorde, og om de gjorde noget overordnet for alle kirker i stiftet. Jeg fik beskeden om, at det var individuelt fra kirke til kirke, hvad de gjorde sig af coronaovervejelser, da kirkerne er forskellige i størrelser og beliggenhed. Jeg ringede derfor til Nathanaels kirke på Amager, til Ry Kirke i Jylland og til Anna Andersen, som skal til Odense og holde jul.