Åben invitation: Gratis juleaften til alle

Barchef Anne Jensby, kok Davor Domic og indehaver Randi Tang Nielsen glæder sig til at tage imod caféens julegæster.
Foto: Kasper Hesselbjerg Andersen.

»Denne invitation er til dig og/eller dine, som måske mangler et sted at holde juleaften.«

Sådan indleder Café Freundes indehaver Randi Tang Nielsen sin åbne invitation til gratis juleaften i sin café i Trekroner. Invitationen blev slået op på caféens Facebook-side søndag formiddag, og siden da er den blevet delt flittigt på det sociale medie, ligesom den har høstet et hav af ‘likes’ og positive tilkendegivelser.

Ingen skal være alene

Randi Tang Nielsen synes ikke, at nogen bør være alene juleaften. Derfor så hun en oplagt mulighed for at bringe folk sammen ved at lade caféen lægge hus til en fælles juleaften med lækker mad og hyggeligt selskab.

– Jeg ved, at behovet er der. Der er mange, der sidder alene juleaften, så hvorfor ikke holde det sammen?, siger hun.

Det er vigtigt for Randi Tang Nielsen, at alle har mulighed for at deltage i julehyggen, og derfor har hun valgt, at arrangementet skal være gratis.

– Det er ikke fordi, vi har alle mulige midler, vi kan kaste i alt muligt, men vi har råd til at lave en julemenu, og jeg har nogle rigtig dygtige medarbejdere, som heldigvis er med på mange af mine idéer, siger hun.

For at arrangementet kan lade sig gøre, har Randi Tang Nielsens personale valgt at arbejde gratis den 24. december.

Frivillige kræfter

Udover at personalet arbejder frivilligt, er der flere, der har skrevet til Randi Tang Nielsen, at de ønsker at komme og hjælpe cafépersonalet med juleforberedelserne. Der skal dækkes borde, pyntes juletræ, og der skal også være lidt til den søde tand.

– Der er flere, som har skrevet, at de gerne vil bage småkager og tage med, siger Randi Tang Nielsen.

Den 43-årige caféejer er glad for opbakningen fra Trekronerborgerne. Hun er et kendt ansigt på egnen, da hun har boet i Trekroner de sidste 11 år.

– Jeg synes, jeg er blevet taget rigtig godt imod i det her område, og jeg vil gerne give noget igen, siger Randi Tang Nielsen.

PROGRAM FOR AFTENEN

  • 17.00: Velkommen med et lille glas, og Ib spiller julesamler
  • 18.00: Julebuffet med and, flæskesteg og tilbehør
  • 19.30: Julemanden kommer / pakkeleg
    Herefter vil der blive serveret ris a la mande og selvfølgelig er der en mandelgave
  • 22.00: Tak for i aften

Brug for nyt tilbud

Det er ikke noget nyt, at der bliver arrangeret gratis julemiddage rundt om i landet. Både folkekirken og Røde Kors gør hvert år en indsats for, at alle danskere har mulighed for at fejre juleaften sammen med andre. Alligevel mener Randi Tang Nielsen, at der er behov for et nyt tilbud, hvor alle er velkomne uanset deres livssituation.

– Mange af de etablerede tilbud, og ikke ét ondt ord om dem, bliver ofte målrettet ensomme, folk med dårlig økonomi eller noget tilsvarende. Jeg synes, der er behov for et sted, hvor man godt kan komme, selvom man egentlig er veluddannet, eller selvom man ikke har rod i sin økonomi, men stadig har et behov for at være sammen med andre, siger hun.

Randi Tang Nielsen har tidligere selv været en af de frivillige, som arrangerer julemiddage i kirkerne, dengang hun boede på Nørrebro i København. Det er hendes oplevelse, at der sidder en del danskere alene juleaften, fordi de ikke føler, at de etablerede tilbud er noget for dem.

– Der er alligevel et stykke fra ikke at have nogen at være sammen med juleaften til for eksempel at benytte sig af nogle af kirkens tilbud, siger Randi Tang Nielsen.

Håber på ny tradition

Det er første gang, at Café Freunde holder juleaften, men hvis det står til Randi Tang Nielsen, bliver det ikke sidste gang. Hun håber på, at arrangementet bliver så stor en succes, at det kan blive en tilbagevendende tradition. De første julegæster har allerede tilmeldt sig, og Randi Tang Nielsen vil gøre sit til, at alle interesserede kan deltage.

– Jeg vil gøre alt hvad jeg kan for at der bliver plads til alle, om jeg så skal sætte haveborde ind, siger hun.

Der er normalt plads til 80 gæster i Café Freunde, men hvis tilmeldingerne vælter ind, må folk sidde lidt tættere end normalt.

Hvis du ønsker at komme som gæst til Café Freundes juleaften, skal du tilmelde dig på caféens Facebook-side.